Svet

Neće biti američko-saudijskog sastanka na samitu G20

Bajden je više od godinu dana odbijao da komunicira sa princem Muhamedom, a kada je letos konačno došao u posetu Saudijskoj Arabiji, zvaničnici te zemlje stekli su utisak da nije zainteresovan ni za kakve političke razgovore
Neće biti američko-saudijskog sastanka na samitu G20www.globallookpress.com © Saudi Press Agency/XinHua

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden ne planira da se sastane sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije princem Mohamedom bin Salmanom na samitu Grupe 20 u Indoneziji, izjavio je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Bajden se sa princem poslednji put sastao u julu, a od tada rastu tenzije između dve nacije. "Volstrit džornal" je krajem oktobra izvestio da su američko-saudijski odnosi "pred pucanjem" zbog nepoverenja između lidera SAD i prestolonaslednika kraljevine.

Bajden je više od godinu dana odbijao da komunicira sa princem Muhamedom, a kada je letos konačno došao u posetu Saudijskoj Arabiji, zvaničnici te zemlje stekli su utisak da nije zainteresovan ni za kakve političke razgovore.

Odluka bin Salmana da odustane od tajnog dogovora za koji su saradnici američkog predsednika verovali da je sklopljen radi povećanja proizvodnje nafte izazvao je gnev u Vašingtonu. Prema pisanju "Njujork tajmsa", Bajdenovi saradnici su tajno postigli dogovor sa Saudijcima o povećanju proizvodnje nafte do decembra koji bi Beloj kući omogućio da tvrdi da je predsednikova kontroverzna poseta kraljevstvu u julu bila korisna. Pakt bi bio i podsticaj Demokratskoj partiji uoči sada završenih međuizbora, jer su na meti kritika republikanaca zbog visokih cena gasa.

Lider SAD je tokom predsedničke kampanje kritikovao Saudijce zbog kršenja ljudskih prava, ali je, nakon početka sukoba u Ukrajini, bez dogovora sa visokim zvaničnicima svoje stranke otišao u Džedu gde se sastao sa Mohamedom Bin Salmanom. Međutim, prestolonaslednik je odlučio da odustane od dogovora, a Bajdenovi planovi su propali.

Sukob oko nafte pred izbore

Grupa Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) početkom oktobra dogovorila se da smanji zajedničku proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno, u nastojanju da zaustavi pad cena "crnog zlata" izazvan slabljenjem globalne ekonomije. Bajden je ovaj potez nazvao "razočaravajućim i kratkovidim" i upozorio da će "biti posledica u odnosu sa Saudijskom Arabijom".

Odluka OPEK o smanjenju proizvodnje nafte je okarakterisana kao svrstavanje uz Rusku Federaciju, a Bajdenu nije odgovarala zbog visoke inflacije u SAD neposredno pre novembarskih izbora. 

Mnogi zvaničnici u Vašingtonu su odluku organizacije protumačili kao proračunat čin kojim bi predsednik SAD bio ponižen, a šanse njegove stranke na izborima ugrožene, izvestio je "Vašington post".

Novi dimplomatski šamar Bajden je dobio u oktobru kada je prestolonaslednik Saudijske Arabije izrazio želju da se njegova zemlja priključi BRIKS-u (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika).

Amerika je tada odgovorila donošenjem odluke kojom se Saudijskoj Arabiji zabranjuje kupovina oružja iz SAD na godinu dana. Međutim, Saudijsko ministarstvo energetike odbacilo je tvrdnje da je smanjenje proizvodnje politički motivisano.

"Odluke OPEK+ donose se konsenzusom svih članica i određuju se isključivo tržišnim osnovama, a ne politikom", saopštili su tada Saudijci.

Sastanak Sija i bin Salmana: Dugoročna prekretnica

Kao da Bajden nije pretrpeo dovoljno političkih udaraca, prošle nedelje stigao je još jedan. Naime, prema pisanju "Volstrit džornala", predsednik Kine Si Đinping planira da poseti Saudijsku Arabiju do kraja godine, kako bi Peking i Rijad produbili odnose i unapredili viziju multipolarnog sveta u kome SAD više neće dominirati svetskim poretkom. Stručnjaci kažu da okretanje Saudijaca i Kineza jednih prema drugima predstavlja dugoročnu prekretnicu.

Si Đinping i Mohamed bin Salman trebalo bi da se sastanu druge nedelje decembra, a susret dvojice lidera, prema pisanju američkog lista, naglasiće rastući uticaj Kine na Bliskom istoku i sve bolje odnose Saudijaca i najvećih rivala Vašingtona.

Očekuje se da će se predsednik Kine sastati i sa drugim liderima Persijskog zaliva i arapskih zemalja i da će biti potpisani sporazumi kojima će se unaprediti partnerstva tih zemalja.

Zvanični odnosi između Kine i Saudijske Arabije započeti su tek 1990. godine i uglavnom su bili ograničeni na naftu. Naime, Peking kupuje jedan od svaka četiri barela koje kraljevina proda. 

Poslednjih godina, usled sve dubljih ekonomskih odnosa, Saudijska Arabija je javno branila odnos Pekinga prema muslimanskoj manjini Ujgura u zapadnom delu regiona Sinđang. Istovremeno, u saudijski školski program, Rijad uvodi mandarinski jezik.

Bela kuća je prošle nedelje saopštila da će se Bajden sastati sa predsednikom Kine na marginama samita G20, a reč je o prvom susretu dvojice predsednika posle niza telefonskih razgovora.

"Lideri će razgovarati o naporima da se održe i prodube linije komunikacije između SAD i Kine, odgovornoj konkurenciji i zajedničkom radu u oblastima u kojima se naši interesi preklapaju, posebno u kontekstu transnacionalnih izazova koji utiču na međunarodnu zajednicu", dodali su iz Vašingtona.

Bela kuća je u oktobru objavila bezbednosnu strategiju u kojoj je Kina označena kao "najozbiljniji geopolitički izazov", a Vašington ima za cilj da se Pekingu suprotstavi u svemiru, sajber-prostoru i na moru.

image