Svet

Novi napad na bolnicu, traži se evakuacija?; SAD pritiska Izrael - odložite kopnenu invaziju

Sukob Hamasa i Izraela traje već četrnaest dana, a bilans poginulih na obe strane dostigao je 5.000,među kojima je 1.524 dece i 1.000 žena
Novi napad na bolnicu, traži se evakuacija?; SAD pritiska Izrael - odložite kopnenu invaziju© Tanjug/AP Photo/Nasser Nasser

Hamas je danas oslobodio dve američke državljanke, majku i ćerku koje su se vratile u Izrael. 

Izraelska vojska je objavila da su ubili visokog operativca Hamasa.

SAD i Evropska unija vrše pritisak na Izrael da odloži kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze kako bi dobili na vremenu za tajne pregovore uz učešće Katara o oslobađanju talaca.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš posetio je granični prelaz Rafa između Egipta i pojasa Gaze i pozvao sve aktere da omoguće ulazak humanitarne pomoći. 

Predsednik SAD Džozef Bajden je za vreme obraćanja u Ovalnoj kancelariji apelovao na Amerikance da podrže finansiranje Izraela i Ukrajine desetinama milijardi dolara. On je rekao da će poslati hitan zahtev Kongresu da odobri oko 100 milijardi dolara tokom sledeće godine. 

U izraelskom napadu u centru Gaze pogođen je kompleks grčke pravoslavne crkve Svetog Porfirija.

Sve informacije iz minuta u minut mogli ste da pratite u našem blogu uživo.

  • 20. okt 2023 • 22:13

    22:13

    Izraelska vojska objavila da gađa pozicije Hezbolaha u Libanu

    Izraelske odbrambene snage saopštile su da izvode nove vazdušne napade na lokacije Hezbolaha u južnom Libanu kao odgovor na današnje raketne napade na severni Izrael.

  • 21:43

    Bi-Bi-Si odbija da Hamas naziva teroristima

    Britanska televizijska i radio kompanija Bi-Bi-Si je,  i nakon pritisaka od vlasti i incidenta u sedištu kompanije odbila da koristi termin "militanti" za Hamas već koristi termin "zabranjena teroristička organizacija",prenosi "RIA Novosti" 

    Ranije je "Skaj njuz" izvestio da je sedište Bi-Bi-Sija u Londonu poliveno crvenom bojom zbog odbijanja da pripadnike palestinskog pokreta Hamas nazove "teroristima".

    Između ostalih i britanski ministar odbrane Grant Šaps takođe je komentarisao Bi-Bi-Si, i istakao da je ova kompanija "na ivici sramote".

  • 21:24

    Crveni polumesec: Izrael zahteva evakuaciju bolnice u Gazi

    Palestinski Crveni polumesec saopštio je da je izraelska vojska obavestila bolnicu Al Kuds u severnoj Gazi da moraju da se evakuišu, i pozvao međunarodnu zajednicu da hitno reaguje povodom toga.

    očigledno uoči predstojećeg napada na medicinski centar ili okolinu.

    Crveni polumesec kaže da bolnica služi kao utočište za više od 400 pacijenata i oko 12.000 raseljenih civila.

    "Pozivamo međunarodnu zajednicu da hitno reaguje i da spreči još jednu katastrofu kao što je bolnica Al-Ahli", objavila je humanitarna organizacija na platformi Iks.

  • 21:14

    Oslobođeni taoci stigli u Izrael

    Džudit i Natali Raanan vratile su se u Izrael nakon što su ih oslobodili teroristi Hamasa, koji su ih držali kao taoce od napada 7. oktobra, saopšteno je iz kabineta  premijera Benjamina Netanijahua.

    Izaslanik izraelskog premijera zadužen za taoce Gal Hirš, zajedno sa zvaničnicima Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), sastao se sa oslobođenim taocima na granici sa Gazom i trenutno ih prebacuju u obližnju vojnu bazu, gde ih čeka rodbina, saopšteno je iz izraelske vlade.

    "Vlada Izraela, IDF i ceo bezbednosni sektor uložiće sve napore da bi se locirali i kući vratili svi taoci", dodaje se u saopštenju.

  • 21:02

    Liban pozvao Izrael da proglasi prekid vatre na 48 sati

    Libanski ministar spoljnih poslova pozvao je Izrael da proglasi prekid vatre na 48 sati, prenose "RIA Novosti".

  • 20:53

    Hamas poručio Turskoj: Potrebno je mirno okruženje za razmenu zarobljenika

    Političko krilo palestinskog pokreta Hamas poručilo je tokom pregovora sa Turskom da je za početak procesa razmene zarobljenika sa Izraelom potrebno mirno okruženje, izjavio je u turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan.

    Ministar je podsetio da se jedan broj zemalja obratio Ankari sa zahtevima za pomoć u oslobađanju zatvorenika.

    "Ulažemo napore u tom pravcu. Hamas je tokom sastanka sa nama izjavio da je za sprovođenje inicijativa neophodno mirno okruženje i određeni proces", rekao je Fidan u intervjuu za televiziju TRT Haber.

  • 20:43

    Oslobođeni taoci iz se nalaze u Međunarodnom komitetu Crvenog krsta

    Taoci oslobođeni u Pojasu Gaze trenutno se nalaze u Međunarodnom komitetu Crvenog krsta, prenosi Rojters.

    Izraelska vlada je, takođe, potvrdila da je Hamas oslobodio dvoje talaca.

    Iz palestinskog Hamasa su prethodno saopštilo da su oslobodili dve američke državljanke.

  • 20:32

    UN: Dostava humanitarne pomoći je pitanje života i smrti za decu u Gazi

    Ujedinjene nacije su saopštile da je dostava humanitarne pomoći Pojasu Gaze pitanje života i smrti za decu na ovoj teritoriji gde su zalihe vode, hrane, lekova i goriva pri kraju.

    "Dostava pomoći je pitanje života i smrti za decu u Gazi. Voda, hrana, lekovi, gorivo i druge osnovne potrepštine su na izmaku. UNICEF je poslao zalihe u Egipat u blizini prelaza Rafa, ali je potrebna hitna "humanitarna pauza" u Gazi da bi se omogućio pristup humanitarnoj pomoći, navodi se u saopštenju.

  • 20:24

  • 20:22

    Egipat nije kriv za zatvaranje prelaza Rafa

    Ne treba kriviti Egipat za zatvaranje prelaza Rafa između Pojasa Gaze i Egipta "uprkos izraelskim ciljanim napadima i odbijanju da se otvore granice i pusti pomoć", rekao je portparol egipatskog Ministarstva spoljnih poslova Ahmed Abu Zejid.

    On je na platformi Iks naveo da "prelaz Rafa otvoren i da Egipat nije odgovoran za to što državljani trećih zemalja ne mogu da izađu", prenosi Rojters.

    Nešto ranije, generalni sekretar UN Antonio Gutereš je izrazio frustraciju kada je govorio ispred još uvek blokiranog prelaza Rafa, javlja Bi-Bi-Si.

    Britanski javni servis napominje da nije jasno zašto današnji eksperimentalni konvoj pomoći od 20 kamiona nije prešao u Pojas Gaze.

    Gutereš je govorio o "uslovima i ograničenjima" na koje je trebalo obratiti pažnju, ali nije precizirao detalje.

    Uprkos dogovoru između Izraela i Egipta, koji je postignut posredstvom predsednika SAD Džozefa Bajdena, čini se da još uvek ima pitanja koja treba rešiti.

    Izrael insistira da kamioni prevoze samo hranu, vodu i lekove i da ništa od toga ne stigne do Hamasa.

    Upitan o zastoju propuštanja pomoći, visoki izraelski zvaničnik rekao je za Bi-Bi-Si da postoje "tekuća pitanja koja se rešavaju", dodajući da postoje "dobre šanse" da 20 kamiona u subotu uđe u Gazu.

    UN, međutim, navodi da je to samo mali deo onoga što je potrebno.

image