Svet

Zapadni analitičari vagaju: Hoće li Rusi upotrebiti oružje iz filma o Džejmsu Bondu?

Udar oružjem koje stvara elektromagnetni impuls onesposobio bi ukrajinsku civilnu infrastrukturu i vrlo verovatno doveo do direktnog sukoba sa NATO-om, piše britanski "Tajms"
Zapadni analitičari vagaju: Hoće li Rusi upotrebiti oružje iz filma o Džejmsu Bondu?www.globallookpress.com © © Sgt. Tara Fajardo Arteaga

Ruske specijalne jedinice mogle bi da upotrebe u Ukrajini oružje koje stvara elektromagnetni impuls (EMP) i tako onesposobe sve elektronske uređaje u radijusu od desetak kilometara ili više, smatraju zapadni eksperti.

Elektromagnetni impuls posle udara onesposobio bi ukrajinsku civilnu infrastrukturu i zadao snažan udarac sposobnosti odbrane, navodi se u tekstu britanskog "Tajmsa" u kojem se spekuliše da bi ruske jedinice mogle da upotrebe ovakvo oružje jer trpe "poraze na frontu".

Osim elaboracije nekoliko analitičara, ne navode se nikakvi konkretni podaci, bilo zvanični bilo nezvanični, da Rusi ispituju mogućnost da upotrebe ovakvo oružje u Ukrajini.

U bližem upoznavanju čitalaca sa "opasnošću" na koju upozoravaju sagovornici "Tajmsa", navodi se da se ovakvi napadi obično izvode korišćenjem nuklearnih detonacija manjeg opsega u svemiru koje potom stvaraju elektromagnetni impuls. On izaziva kratak spoj na svim nezaštićenim elektronskim uređajima, a delovanje impulsa srazmerno je jačini eksplozije.

Kao ilustracija za jačinu ovakve vrste napada, navodi se procena Nase da bi eksplozija na visini od oko 48 kilometara pogodila najveći deo američkog srednjeg zapada, dok bi detonacija u svemiru na oko 120 kilometara visine izložila posledicama eksplozije najveći deo kontinentalne SAD. U članku se ne propušta da se spomene i da su "ruski zlikovci" baš ovo oružje koristili u filmu o Džejsmu Bondu "Zlatno oko" iz 1995. godine.

"Rusija ima i ne-nuklearnu EMP municiju koja bi mogla da se ispali sa zemlje uz upotrebu specijalnih granata. EMP udari ostavljaju veoma malo vidljivih tragova i teško je proceniti da li su korišćeni bez istrage na terenu. Ne-nuklearni napad ove vrste ne bi odmah morao da znači i dalju eskalaciju i mogao bi da se izvede bez rizika da bi to značilo direktni sukob sa Zapadom", citiraju se reči Džastina Broka, istraživača saradnika tink-tenk organizacije Rojal Junajted Servis Institut (Rusi).

On je dodao da određene ruske specijalne jedinice angažovane u Ukrajini već imaju ovakvo oružje.   

Nuklearni EMP napad, prema rečima vojnog analitičara Frensisa Tusa, imao bi  "katastrofalne posledice", ne precizirajući koje, i verovatno bi izazvao odgovor NATO-a budući da bi udarom bile pogođene i susedne zemlje članice alijanse.

Slično procenjuje i Tomas Vitington iz britanske tink-tenk organizacije, koji navodi da Zapad EMP udare smatra uvodom u nuklearni napad, pa bi eventualna upotreba takvog oružja u Ukrajini tako bila i shvaćena što bi nateralo NATO da interveniše.

Konačno, direktor istraživanja u Savetu za geostrategiju, Džejms Rodžers, navodi da Rusija još uvek nije "dovoljno očajna" da bi se odlučila za ovaj potez.

"Odskočna daska za eskalaciju, ako bi je bilo, bila bi ako bi Ukrajinci povratili izgubljene teritorije i započeli phood na Krim", kaže ovaj analitičar.

image