Svet

Zvaničnik SAD: Rusija će možda testirati nuklearni torpedo

Američki zvaničnici rekli su da Rusija može opet da pokuša da testira torpedo, ali napominju da će sever uskoro biti okovan ledom, zbog čega će im prostor za operacije biti ograničen
Zvaničnik SAD: Rusija će možda testirati nuklearni torpedoAP © Russian Defense Ministry Press Service via AP

Amerika je posmatrala brodove ruske ratne mornarice zbog potencijalnog testa novog nuklearnog torpeda narednih nedelja, izjavio je visoki američki zvaničnik za Si-En-En.

Američka medijska kuća navodi da je, među plovilima koji su učestvovali u pripremama, bio i "Belgorod", podmornica sa krstarećim raketama koja može da lansira i podvodna vozila, uključujući i torpedo "Posejdon".

Prošle nedelje primećeni su brodovi kako napuštaju oblast za testiranje u Arktičkom moru i vraćaju se u luku bez sprovođenja testa.

U SAD veruju da su Rusi možda naišli na tehničke probleme, navodi Si-En-En.

"Ovo se može posmatrati u sklopu šire slike - nedavne ruske vojne vežbe, zatim, slanja slabo obučenih trupa u Ukrajinu. Ruska vojna industrija prolazi kroz teške trenutke i možemo videti da zapadne sankcije na visokotehološku vojnu robu imaju efekta i moraju se nastaviti", dodao je visoki diplomata.

Američki zvaničnici rekli su da Rusija može opet da pokuša da testira torpedo, ali napominju da će sever uskoro biti okovan ledom, zbog čega će im prostor za operacije biti ograničen.

Test torpeda mogao bi dodatno da podstakne tenzije sa SAD u vreme kada Vašington i njegovi saveznici pažljivo prate bilo kakav znak da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje u sukobu u Ukrajini.

Torpedo "Posejdon" je podvodno vozilo bez posade koje radi na nuklearni pogon i sposobno je da nosi i konvencionalnu i nuklearnu municiju. Nuklearni pogonski sistem daje mu praktično neograničen domet.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je prvi put o sistemu Posejdon govorio tokom svog obraćanja o stanju nacije 2018. godine, nazvavši ga "inovativnim" novim oružjem.

"Jedinstven je zbog svoje male veličine, a istovremeno nudi neverovatan odnos snage i težine. Sto puta je manji od jedinica koje pokreću savremene podmornice, ali je i dalje moćniji i može da pređe u borbeni režim, odnosno da dostigne maksimalni kapacitet", objasnio je tada ruski lider.

image