Svet

Nervoza u NATO: Posle susreta Putina i Orbana u Kini, ambasadori u Budimpešti sazvali hitan sastanak

Posle estonske premijerke Kaje Kalas, negodovanje zbog bilateralnog sastanka predsednika Rusije i Mađarske u Pekingu izrazila je i američka ambasada u Budimpešti
Nervoza u NATO: Posle susreta Putina i Orbana u Kini, ambasadori u Budimpešti sazvali hitan sastanak© Suo Takekuma/Pool Photo via AP

Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i mađarskog premijera Viktora Orbana tokom foruma "Pojas i put" u Pekingu uznemirila je Zapad, kako Ameriku, tako i čitav NATO savez.

Zbog "bezbednosne zabrinutosti", ambasadori članica NATO-a sazvali su hitan sastanak. Okupljanje NATO ambasadora i predstavnika Švedske, čije članstvo u Alijansi tek treba da ratifikuju Turska i Mađarska, održano je juče u Budimpešti, izvestio je Radio Slobodna Evropa.

Diplomate su na sastanku razgovarale o "produbljivanju odnosa" između Moskve i članice NATO-a i EU, Mađarske, rekao je američki ambasador u Budimpešti Dejvid Presman.

Prema navodima američke ambasade u Budimpešti, Sjedinjene Američke Države posebno problematičnom smatraju odluku Orbana da se sastane s Putinom.

Presman je na društvenoj mreži Iks postavio sliku na kojoj se dvojica lidera rukuju, uz natpis da je mađarski premijer jedini od saveznika koji je izabrao da stane uz Rusiju.

Orbanov šef kabineta, Gergelj Guljaš, odgovorio je na te navode rečima da "ambasador SAD nije nadležan da određuje spoljnu politiku Mađarske, jer je to posao mađarske vlade".

Orban je imao bilateralni susret s Putinom na marginama foruma "Pojas i put" održanog ove sedmice u Pekingu.

Oni su se tada sastali prvi put otkako je Rusija počela Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini u februaru 2022. godine, podseća Rojters. Na forumu u Kini oni su se susreli 13. put od 2009. godine.

Orban je poručio da je u pitanju bio "težak sastanak", a Putin je pohvalio svog kolegu rekavši da je "Orban jedan od malobrojnih evropskih političara koji ume da se bori za svoje interese". 

Predsednik Ruske Federacije naglasio je da uprkos geopolitičkim ograničenjima i činjenici da se stavovi Rusije i Mađarske ne poklapaju uvek, odnosi dve zemlje snažno se razvijaju.

Inače, prvu zamerku na susret dvojice lidera imala je estonska premijerka Kaje Kalas. Nju je uznemirilo i samo rukovanje Putina i Orbana.

image