Svet

Licemerje na kub: Sijarto o reakciji premijerke Estonije na susret Putina i Orbana

Mađarski ministar spoljnih poslova se osvrnuo na izjavu Kaje Kalas koja je bila "veoma uznemirena kada je videla fotografije Orbana i Putina kako se rukuju"
Licemerje na kub: Sijarto o reakciji premijerke Estonije na susret Putina i Orbanawww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ogorčen je reakcijom estonske premijerke Kaje Kalas na sastanak mađarskog i ruskog lidera Viktora Orbana i Vladimira Putina u Pekingu. Kalas je rekla da je bila "veoma, veoma uznemirena kada je videla fotografije dvojice političara kako se rukuju".

"Ovo je ista ona Kaja Kalas, čiji je muž i nakon početka sukoba u Ukrajini posedovao kompaniju koja je sirovinama snabdevala rusku fabriku vrednu 30 miliona evra. Licemerje na kub!", napisao je Sijarto na Fejsbuku.

Lideri Rusije i Mađarske sastali su se 17. oktobra u Pekingu na marginama Trećeg međunarodnog foruma "Jedan pojas, jedan put". Putin je tada istakao da Ruska Federacija razvija odnose sa Mađarskom, uprkos geopolitičkim ograničenjima i činjenici da se stavovi Rusije i Mađarske ne poklapaju uvek.

Putin je i u razgovoru sa medijima spomenuo mađarskog premijera i opisao ga kao hrabrog lidera, koji se bori za interese mađarskog naroda. Upravo to bode oči drugim Evropskim liderima, koji, kako je ocenio, nemaju tu hrabrost, već se potčinjavaju tuđim interesima.

"Orbana često krive da ima proruske stavove, a to je glupost. On nije proruski raspoložen. Nije on proruski političar, već promađarski", istakao je Putin.

image