Svet

Estonska premijerka u škripcu: Mediji i narod traže ostavku zbog poslova njenog muža sa Rusijom

Ona je više puta pozvala zapadne kompanije koje posluju u Rusiji da obustave sa svojim aktivnostima u toj zemlji
Estonska premijerka u škripcu: Mediji i narod traže ostavku zbog poslova njenog muža sa Rusijom© Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin, File

Estonska premijerka Kaja Kalas suočila se sa pritiskom da podnese ostavku nakon izveštaja da njen suprug ima deo vlasništva nad kompanijom koja posluje u Rusiji i nakon početka Specijalne vojne operacije.

Dva uticajna estonska lista pozvala su je da podnese ostavku, a dva istraživanja javnog mnjenja pokazala su da većina ispitanika misli da bi ona trebalo da se povuče.

Kalas je rekla da ne veruje da su kompanije njenog muža učinile nešto loše, dok je njen muž rekao da će prodati svoj udeo u kompaniji o kojoj je reč, prenosi "Euraktiv".

Estonska premijerka važi za jednog od najagresivnijih kritičara Rusije u Evropskoj uniji i NATO-u, a neki su je smatrali potencijalnim budućim generalnim sekretarom tog vojnog bloka.

Ona je više puta pozvala zapadne kompanije koje posluju u Rusiji da obustave sa svojim aktivnostima u toj zemlji.

Estonski javni servis ERR izvestio je ove nedelje da "Stark Lodžistiks", estonska kompanija u kojoj Kalasov suprug Arvo Halik indirektno poseduje 25 odsto udela, snabdeva fabriku aerosol kontejnera u Rusiji, koja se nalazi u vlasništvu druge estonske kompanije.

Ta kompanija je od početka sukoba u Ukrajini od poslovanja sa ruskom fabriom zaradila 1,5 miliona evra, objavio je estonski dnevnik "Esti Paevaleht".

Predsednik Alar Karis i lider socijaldemokrata, manjinskog partnera u Kalasovoj koalicionoj vladi, pozvali su u četvrtak premijera da pruži detaljno objašnjenje.

Kalas je novinarima u četvrtak rekla da je, iako nije imala detaljna saznanja o poslovima svog supruga, bila zadovoljna njegovim objašnjenjem da kompanija samo pomaže drugoj kompaniji dok su njene ruske operacije ugašene.

"Ono u šta sam apsolutno sigurna i uverena je da kompanije mog muža ne učestvuju u bilo kakvoj nemoralnoj aktivnosti", rekao je Kalas u sredu, a prenosi ERR.

"Oni čak i ne kupuju gorivo iz Rusije da ne bi ostavili nijedan evro u toj zemlji", dodala je ona.

"Postimes", jedan od vodećih estonskih dnevnih listova, napisao je u uvodniku u petak da je premijerka bila dvosmislena u svojim odgovorima.

"Nismo dobili nikakve odgovore u sredu ili četvrtak i nema razloga da verujemo da ćemo ih čuti u subotu ili nedelju. Kao rezultat toga, 'Postimes' daje premijerki prijateljski savet da počne da se pakuje danas, kako bi izbegla da ode sa još većom sramotom u budućnosti", navodi se.

"Eesti Paevaleht", drugi veliki dnevni list, sugerisao je da Kalas treba da podnese ostavku i da se onda suoči sa glasanjem o poverenju u parlamentu.

ERR je izvestio da su dve ankete koje je sproveo Institut za društvene studije/Nordstat i "Turu-uuringute" pokazale da 57, odnosno 69 odsto ispitanika misli da bi Kalas trebalo da podnese ostavku.

Kalasin suprug najavio je u petak da će prodati svoj udeo u kompaniji i podneti ostavku na mesto u njenom upravnom odboru, izvestio je ERR.

"Mi (kompanija) smo u nekoliko navrata razgovarali o pitanju transporta za našeg klijenta (u Rusiji) i verovali smo da radimo pravu stvar, pomažemo pravim ljudima i spašavamo dobru estonsku kompaniju, inače ne bismo mogli to da uradimo", rekao je Halik u saopštenju, a prenosi ERR.

Kalas, koja je preduzeću svog muža pozajmila sume do 350.000 evra, u decembru je zabranila estonskoj državnoj železničkoj kompaniji da prevozi ruski nikl koji ne potpada pod sankcije, rekavši da ona ne sme da ima bilo kakve poslovne odnose sa Rusijom ili Belorusijom, objavio je sajt "BNS njuz vajr".

Kalasova liberalna reformska partija, koja je na vlasti od 2021. godine, pobedila je na opštim izborima u martu, zauzevši 37 mesta u parlamentu koji ima 101 člana.

Ona je formirala koaliciju sa partijom Estonija 200 i Socijaldemokratskom partijom, kako bi došla do 60 glasova u parlamentu.

image