Svet

Palestinski predsednik odbio Bajdenov poziv na razgovor

Mahmud Abas odbio je da razgovara sa svojim američkim kolegom telefonom nakon napada na bolnicu Al Ahli u Gazi
Palestinski predsednik odbio Bajdenov poziv na razgovorGetty © Sean Gallup/Getty Images

Predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas odbio je telefonski razgovor sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom tokom njegove posete Izraelu u sredu, izvestili su u petak izraelski državni mediji.

Pozivajući se na palestinski izvor sa Zapadne obale, novinska agencija Kan je rekla da je Bajdenov tim pokušao da dogovori razgovor između lidera, ali je Abas odbio zahtev.

Bajden i Abas su razgovarali telefonom u subotu, a američki predsednik je obećao da će podržati napore za "dopremanje hitno potrebne humanitarne pomoći palestinskom narodu", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Dvojica lidera trebalo je da se sastanu sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom El Sisijem i jordanskim kraljem Abdulahom Drugim u sredu u Jordanu.

Međutim, susret je otkazala jordanska strana nakon smrtonosne eksplozije u bolnici El Ahli u Gazi prethodne noći.

Izrael i palestinske grupe okrivljuju jedni druge za eksploziju, za koju je palestinsko ministarstvo zdravlja tvrdilo da je ubilo oko 500 ljudi. Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi stao je na stranu Palestinaca, optužujući Izrael da je napao bolnicu u, kako je rekao, "gnusnom ratnom zločinu".

Pošto je samit otkazan, Bajden je proveo sredu u Izraelu, gde je javno podržao tvrdnju izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da je bolnica pogođena zalutalom palestinskom raketom.

Egipat će u subotu biti domaćin samita u Kairu na kojem će se razgovarati o tekućem ratu.

Očekuje se da će Abas prisustvovati, uz više regionalnih i evropskih lidera, kao i predstavnicima EU. Američki i izraelski zvaničnici neće prisustvovati skupu.

image