Svet

Erdogan poručio: Spasite Bliski istok od ludila koje podstiče Zapad

Jasno je da se bezbednost ne može osigurati bombardovanjem bolnica, škola, džamija i crkava. Ne možete biti obožavani putem ugnjetavanja, ukazao je turski predsednik
Erdogan poručio: Spasite Bliski istok od ludila koje podstiče Zapad© TANJUG/AP Photo/Fatima Shbair)

Situacija na Bliskom istoku je ludilo koje podstiče Zapad, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Umesto da preokrene svoje greške i da se ponaša državnički, izraelska administracija deluje kao organizacija koja provocira vanregionalne igrače. Naš region mora biti spašen od tog ludila koje podstiču zapadne zemlje i legitimišu zapadni mediji", kazao je Erdogan i pozvao sve države i međunarodne organizacije da iskreno podrže inicijative za brzo uspostavljanje primirja u Gazi.

Kako je istakao, prošireni napadi na Gazu neće doneti ništa osim više bola, smrti i suza, ubistvom dece, žena i civila.

"Jasno je da se bezbednost ne može osigurati bombardovanjem bolnica, škola, džamija i crkava. Ne možete biti obožavani putem ugnjetavanja", naglasio je.

Turski predsednik je još jednom pozvao izraelsku vladu da "ne širi obim svojih napada na civile i da odmah prekine svoje genocidne operacije".

Erdogan je dodao da veruje da će taj region postići trajnu stabilnost uspostavljanjem novih mehanizama koji će garantovati bezbednost muslimana, Jevreja, hrišćana i svih koji žive na ovim prostorima.

"Turska će nastaviti da čini sve da spreči prolivanje još nevine krvi, nove humanitarne tragedije i da reši sukobe u Palestini pre nego što dođu do tačke bez povratka", zaključio je turski lider.

image