Svet

Indija uspešno lansirala prvu svemirsku raketu (VIDEO)

Misija "Gaganjan" ima za cilj razvijanje svemirske kapsule sa ljudskom posadom koja će nositi tri kosmonauta u orbitu na visinu od 400 kilometara, na period od tri dana
Indija uspešno lansirala prvu svemirsku raketu (VIDEO)www.globallookpress.com © UNI/XinHua

Indija je danas uspešno izvela prvo lansiranje rakete za svoju buduću orbitalnu misiju "Gaganjan" sa posadom, prenela je Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO).

ISRO je saopštio da će istražiti načine da održi ljudsko prisustvo u svemiru kada se "Gaganjan" završi.

Kako se navodi, "Gaganjan" misija ima za cilj razvijanje svemirske kapsule sa ljudskom posadom koja će nositi tri kosmonauta u orbitu na visinu od 400 kilometara, na period od tri dana, pre nego što se spusti u Indijski okean.

Za misiju, do koje dolazi nakon istorijskog sletanja letelice Čandrajan-3 na južni pol Meseca, je izdvojeno oko milijardu dolara.

Indijski premijer Narendra Modi rekao je nakon uspešnog lansiranja da "taj korak približava zemlju implementaciji sopstvenog svemirskog programa sa ljudskom posadom".

Indija je početkom septembra uspešno lansirala raketu kako bi proučavala Sunce, saopštila je svemirska agencija te zemlje, nakon istorijskog uspeha sa sletanjem na južni pol Meseca sa roverom Čandrajana-3.

U direktom prenosu na internet stranici Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO), koji je pratilo skoro 500.000 gledalaca, i uz hiljade okupljenih u galeriji za posmatranje u blizini mesta lansiranja, raketa je poletela ostavljajući za sobom trag dima i plamena dok su naučnici aplaudirali.

image