Svet

"Politiko": Fico i Slovaci imaju dobar razlog da ne vole Ukrajince

Ukrajinci su uspeli da ponize i premijera i predsednika Slovačke 2009.
"Politiko": Fico i Slovaci imaju dobar razlog da ne vole UkrajinceGetty © Janos Kummer / Stringer

Novi premijer Slovačke Robert Fico uznemirio je Zapad kada je tokom predizborne kampanje poručio da neće poslati "više nijedan metak" Ukrajini.

Njegovo dramatično pomeranje sa izrazito proukrajinskog stava odlazeće vlade delimično je zasnovano na istorijskim simpatijama Slovačke prema Rusiji, ali postoji i veoma lični razlog zašto Fico ne voli Ukrajinu, piše "Politiko".

Sve datira još od 2009. godine kada je Fico bio premijer Slovačke. Dugogodišnja svađa između Rusije i Ukrajine oko prirodnog gasa proključala je 7. januara te godine i prestali su tokovi ruskog gasa preko Ukrajine u zemlje EU — kriza za Slovačku usred zime.

Prekid je koštao slovačku privredu oko 100 miliona evra dnevno jer su fabrike bile prinuđene da se zatvore. Očajni Fico je pozvao i Vladimira Putina, tadašnjeg ruskog premijera, i ukrajinsku premijerku Juliju Timošenko da ponovo pokrenu transport gasa.

Rano ujutru 14. januara, slovačka delegacija na čelu sa Ficom sletela je u Kijev da se sastane sa ukrajinskom vladom. Ukrajinci su ih naterali da čekaju... i čekaju.

Tri sata po dolasku, Slovaci su uvedeni na sastanak na kojem su, na njihovo iznenađenje, bili i predstavnici štampe. Uz uključene kamere, Timošenko je provela 20 minuta grdeći Fica što je stao na stranu Moskve u sporu oko gasa.

"Bila je to apsolutno neprijatna situacija. Fico je bio crven od besa. Bila je to katastrofa", rekao je "Politiku" visoki slovački zvaničnik koji zna šta se dogodilo 2009. godine. "Bio je ponižen".

Slovaci su potom odleteli u Moskvu, gde ih je dočekao Putin na raskošnoj ceremoniji u Kremlju.

"Posle toga, Fico je počeo da zauzima otvoreno antiukrajinsku poziciju", rekao je Aleksandar Duleba, viši saradnik Slovačkog udruženja za spoljnu politiku. "Rekao je da ne treba da podržavamo Ukrajince, mi nismo potrebni Ukrajini, oni sa nama nemaju ozbiljne razgovore. Ovo je lično".

To nije bio jedini pogrešan korak Kijeva tokom gasne krize.

Dana 16. januara, tadašnji slovački predsednik Ivan Gašparovič takođe je doleteo u Kijev da se sastane sa svojim kolegom Viktorom Juščenkom, koji mu je rekao da će "Naftogas", ukrajinska energetska kompanija, moći da ponovo pokrene neke tokove gasa u Slovačku samo da bi šef "Naftogasa" obavestio dvojicu predsednika da to neće moći da uradi.

"Ukrajinci su uspeli da ponize i premijera i predsednika Slovačke“, rekao je visoki zvaničnik. "Određeni politički krugovi u Slovačkoj ne veruju Ukrajincima."

image