Svet

Tramp kažnjen sa 5.000 dolara, sudija preti zatvorom u slučaju novih kršenja naredbi

Tramp bi mogao da završi u zatvoru ako ponovo prekrši naredbu o obaveznom ćutanju
Tramp kažnjen sa 5.000 dolara, sudija preti zatvorom u slučaju novih kršenja naredbiGetty © Michael M. Santiago / Staff

Američki sudija kaznio je Donalda Trampa sa 5.000 dolara nakon što je otkrio da na sajtu kampanje bivšeg predsednika i dalje stoji zabranjeni post u kojem se kritikuje sudski službenik, čime je prekršena naredba o obaveznom ćutanju nametnuta ranije ovog meseca.

Sudija Artur Engoron je takođe upozorio Trampa da će ga poslati u zatvor ako ponovo prekrši naredbu o ćutanju.

"Da ne bude zabune: buduća kršenja, bilo namerna ili nenamerna, podvrgnuće prekršioca daleko strožim sankcijama, koje mogu uključivati, ali nisu ograničene na, oštrije finansijske kazne i eventualno zatvaranje", upozorio je sudija.

Engoron, koji je zadužen za optužnicu protiv Trampa i njegove poslovne imperije u vezi prevare vredne 250 miliona dolara, izdao je zabranu početkom oktobra nakon što je Tramp iskoristio svoju platformu "Istina" da napadne Engoronovu glavnu pravnicu. Tramp je tog dana uklonio objavu sa "Istine" ali je ona ostala na sajtu njegove kampanje do četvrtka uveče.

Iako je kazna simbolična za Trampa, to je, navodi "Politiko", prva formalna kazna koju je dobio za kršenje naredbe o ćutanju koju ima ne samo u slučaju prevare, već i u federalnom krivičnom predmetu koji se vodi u Vašingtonu.

image