Svet

Tramp se pojavio pred sudom: Ovo je prevara, sudija je tužilac radikalne levice

Bivši predsednik optužen je da je precenio vrednost svoje imovine i tako pokušao da počini prevaru
Tramp se pojavio pred sudom: Ovo je prevara, sudija je tužilac radikalne levice© Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Bivši američki predsednik Donald Tramp poručio je danas, u pauzi tokom suđenja u Njujorku zbog navodne poslovne prevare, da je sudija Artur Engoron "generalni tužilac radikalne levice".

"On ne bi trebalo da bude na ovoj funkciji. Ovo je sudija za kog neki ljudi kažu da bi mogao da krivično optužen za ono što radi", rekao je Tramp novinarima u sudu na Menhetnu.

On je dodao da Engoron "prezire sopstveni sudski sistem", prenosi Foks njuz.

"Sudija greši, rekao je da Mar-a-Lago vredi 18 miliona. Vredi najmanje milijardu, možda 1,5 milijardi dolara", poručio je Tramp.

Prethodno su tužioci prilikom iznošenja uvodnih izjava naveli da je Tramp lažno predstavljao vrednost svoje imovine da bi se obogatio i prevario sistem.

"Bez obzira na to koliko ste bogati ili moćni, u ovoj zemlji za vas ne važe posebni zakoni", rekla je državna tužiteljka Letiša Džejms. Ona traži da se Trampu izrekne kazna od 250 miliona dolara i da mu zauvek bude zabranjeno da posluje u Njujorku.

Podsećamo, Tramp se pojavio danas pred sudom u Njujorku zbog optužbi da je "naduvao" vrednost svojih nekretnina i druge imovine.

On je novinarima ispred sudnice rekao da je slučaj protiv njega politički motivisan.

Predsednički kandidat republikanaca takođe je rekao da njegove finansijske izjave imaju "disklejmer" pruživši, kako navodi Bi-Bi-Si, ideju kako će izgledati njegova odbrana.

"Kada pogledate finansijski izveštaj, ne verujte ničemu što pročitate", rekao je. "Ovo je ono što se zove potpuno odricanje odgovornosti. Lepo vam piše da izađete i uradite svoje istraživanje".

Građanska parnica protiv Trampa, navodi britanski servis, mogla bi da odredi sudbinu njegovog carstva nekretnina. Tužba za prevaru je podneta protiv Trampa, njegovih sinova i Tramp organizacije. Njujorški tužilac traži novčanu kaznu od 250 miliona dolara i zabranu Trampa da posluje u Njujorku.

Ako izgubi, Tramp organizacija bi mogla da bude primorana da proda neke od svojih najprepoznatljivijih zgrada i odrekne se kontrole nad poslovanjem.

image