Svet

Bivši ministar odbrane UK upozorava da velike zemlje EU neće izdvojiti obećanih dva odsto BDP za NATO

Ben Volas je bio u igri kao potencijalni novi generalni sekretar NATO-a pre nego što je dao ostavku u julu
Bivši ministar odbrane UK upozorava da velike zemlje EU neće izdvojiti obećanih dva odsto BDP za NATOGetty © Paulius Peleckis / Stringer

Bivši ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas iskoristio je svoj prvi međunarodni nastup otkako je podneo ostavku da kritikuje "neke prilično velike zemlje u Evropi", upozorivši da se neće držati svojih obećanja o potrošnji na odbranu.

Volas je u Rigi, na konferenciji posvećenoj bezbednosti, posavetovao baltičke zemlje da izvrše pritisak na svoje bogate evropske partnere da zaista potroše dva procenta svog BDP-a na odbranu. On je upozorio da bi politička volja da se povećaju takvi rashodi - podstaknuta sukobom u Ukrajini - mogla da izgubi zamah.

"Postoje neke prilično velike zemlje u Evropi za koje ne mislim da će zadržati dva procenta na duge staze, i mislim da će postojati brojna obećanja koja neće biti ispunjena do 2030. godine", rekao je Volas.

"Već vidim takav jezik među nekim od najvećih zemalja u Evropi. One na neki način odstupaju od svojih obaveza, i biće zanimljivo videti da li su zaista spremne da izdrže svoj budžet od dva odsto", dodao je.

Portal "Politiko" navodi da Volas nije precizirao o kojim zemljama je reč, ali podseća da su dve najbogatije članice EU - Nemačka i Francuska - obećale da će povećati potrošnju za odbranu.

Očekuje se da će samo 11 od 31 članice Alijanse ove godine dostići cilj od dva procenta potrošnje, što je ipak napredak u odnosu na prošlu godinu, kada je samo sedam zemalja bilo na putu da dostigne obećanje.

Volas je napustio britansku vladu u julu, rekavši da se neće kandidovati na sledećim izborima. Bio je jedan od potencijalnih kandidata za sledećeg generalnog sekretara NATO-a pre nego što je odbrambeni savez početkom jula pristao da produži mandat Jensa Stoltenberga za godinu dana.

image