Svet

Posle izbora u Švajcarskoj: Desničarima više mesta u Donjem domu, zeleni poraženi

Stranke radikalne desnice ukupno su povećale svoj udeo sa 55 na 67 mesta u Donjem domu od ukupno 200 mesta
Posle izbora u Švajcarskoj: Desničarima više mesta u Donjem domu, zeleni poraženi© Tanjug/Ennio Leanza/Keystone via AP

Na parlamentarnim izborima u Švajcarskoj održanim u nedelju desničarska Narodna partija (SVP) osvojila je 62 poslanička mesta, devet više nego 2019. godine, a ti rezultati pokazuju da je pobedila radikalna desnica, objavio je "Euraktiv".

Izbori su pokazali poraz snaga za zaštitu životne sredine, jer su stranke Zeleni i Zeleni liberali pretrpele teške gubitke, nakon što su osvojile rekordno visoku podršku na izborima 2019. godine.

Zeleni su sa 28 poslaničkih mesta pali na 23, što je njihov drugi najbolji rezultat do sada, dok su Zeleni liberali sa 16 mesta pali na 10.

Desničarska partija Ženevski građanski pokret ponovo je ušla u nacionalni parlament, gde će imati dva mesta, posle četvorogodišnjeg odsustva. Hrišćanska fundamentalistička desničarska stranka EDU povećala je broj svojih poslanika sa jednog na dva u Donjem domu, dok je desničarska partija Lega osvojila jedno mesto.

Stranke radikalne desnice ukupno su povećale svoj udeo sa 55 na 67 mesta u Donjem domu od ukupno 200 mesta, prenosi Tanjug.

Partija centra osvojila je 29 mesta, a liberalni FDP 28. Socijalisti su ostali prilično stabilni sa 41 mestom, što je povećanje za dva u odnosu na prethodne izbore.

Levi centar i hrišćanski fundamentalistički evangelisti - EVP osvojili su 2 mesta.

U Švajcarskoj vladaju SVP, socijalisti, FDP i Partija centra od stvaranja aranžmana o podeli vlasti između četiri glavne stranke 1959. godine.
Malo je verovatno da će se to promeniti nakon ovih izbora, zaključuje "Euraktiv".

image