Svet

Ukrajina savetuje Zapad: Sukob na Bliskom istoku znači da treba da povećate proizvodnju oružja

Slobodni svet bi morao da proizvodi dovoljno oružja da se zaštiti, smatra ukrajinski ministar
Ukrajina savetuje Zapad: Sukob na Bliskom istoku znači da treba da povećate proizvodnju oružjaGetty © Joe Raedle / Staff

Suočen sa činjenicom da rat na Bliskom istoku odvlači pažnju Zapada sa Ukrajine, Kijev je pozvao "slobodni svet" da poveća ulaganja u oružje, ocenivši da je proizvodnja daleko ispod onoga što (im) je potrebno.

U intervjuu za "Politiko", ukrajinski ministar za stratešku industriju Aleksandar Kamišin rekao je da zapadne zemlje moraju da ubrzaju proizvodnju projektila, granata i vojnih dronova.

"Slobodni svet bi trebalo da proizvodi dovoljno da se zaštiti. Zato moramo da proizvodimo više  boljeg oružja da bismo ostali bezbedni", rekao je Kamišin, koji je u Berlinu pokušavao da ubedi proizvođače oružja da investiraju u razorenu Ukrajinu.

Trenutni fabrički kapaciteti su loši, smatra on. "Ako okupite sve svetske kapacitete za proizvodnju oružja, za proizvodnju municije, to neće biti dovoljno za ovaj rat", rekao je Kamišin o trenutnom stanju u Ukrajini.

Kijev u svojoj propaloj kontraofanzivi dnevno troši 6.000 projektila i godišnje mu je potrebno oko 1,5 miliona artiljerijskih granata. Poređenja radi, Rusija je u jednom trenutku dnevno trošila 60.000 granata.

Sa ratom Izraela i Hamasa i pomeranjem fokusa Zapada na Bliski istok, Ukrajina strahuje da njihovi zapadni saveznici neće moći istovremeno da pomažu i njih i Izrael sistemima protivvazdušne odbrane i artiljerijom.

Zbog toga, smatra Kamišin, Zapad mora da počne sa izgradnjom proizvodnih pogona. "Ono što se sada dešava u Izraelu pokazuje i dokazuje da će odbrambena industrija na globalnom nivou decenijama biti destinacija za investicije", ocenio je bivši šef ukrajinske državne železnice.

Ukrajina, ranije veliki vojni centar u Sovjetskom Savezu, sada pokušava da poveća proizvodnju oklopnih vozila, municije i sistema protivvazdušne odbrane, rekao je on, i želi da zapadni partneri ulažu.

Ključni korak se očekuje u utorak, kada će nemački kancelar Olaf Šolc i ukrajinski premijer Denis Šmihal objaviti novo zajedničko ulaganje između "Rajnmetala" i "Ukroboronproma", ukrajinske odbrambene kompanije, rekao je Kamišin.

Prošlog marta, zemlje EU su se obavezale da će poslati milion artiljerijskih granata u Ukrajinu tokom sledeće godine u okviru programa za podizanje proizvodnje. Do sada, Ukrajina je dobila preko 350 artiljerijskih sistema iz zemalja NATO-a i Australije. U kombinaciji sa komadima iz sovjetske ere u ukrajinskim zalihama, Kijev ima oko 1.600 komada artiljerije u upotrebi.

image