Svet

Francuska planira da Ukrajini šalje 3.000 granata mesečno, Rusi troše 60.000 dnevno

Pariz će od 2024. utrostručiti mesečne isporuke artiljerijske municije Ukrajini. Trenutno, Kijev od Francuske dobija mesečno 1.000 granata kalibra 155 mm
Francuska planira da Ukrajini šalje 3.000 granata mesečno, Rusi troše 60.000 dnevnoGetty © Leon Neal / Staff

Na početku godine, Ukrajini smo slali 1.000 granata mesečno, ali na početku iduće godine trebalo bi da povećamo isporuke na 3.000 komada, rekao je za "Figaro" Sebastijen Lekorno, francuski ministar odbrane.

Iako deluje da je ponosna objava Francuza dobra vest za Ukrajinu, u realnosti nije baš tako. Kijev u svojoj propaloj kontraofanzivi dnevno troši 6.000 projektila i Zapad ne stiže da proizvede dovoljan broj i obezbedi sopstvene zalihe. Poređenja radi, Rusija je u jednom trenutku dnevno trošila 60.000 granata.

Godišnje, Kijevu je potrebno oko 1,5 miliona artiljerijskih granata, što je količina koju teško da će Zapad moći da isporuči.

Od početka Specijalne vojne operacije do jula ove godine, najveći saveznik Kijeva - SAD su Ukrajini isporučile više od dva miliona artiljerijskih granata, saopštio je Pentagon. Evropska unija je ove godine obezbedila najmanje četvrt miliona, pored bilateralnih donacija između pojedinih država članica i Ukrajine. Ujedinjeno Kraljevstvo je takođe doniralo municiju.

Ali u februaru 2023. godine, proizvodnja artiljerijske municije širom Evrope imala je maksimalan kapacitet od 300.000 granata godišnje, procenili su estonski odbrambeni zvaničnici. Najbolji scenario povećanja proizvodnje na 2,1 miliona granata godišnje je još godinama daleko od realizacije.

Koliko će utrostručenje isporuke granata kalibra 155 mm Ukrajini koštati francuske poreske obveznike i rukovodstvo ostaje nejasno.

Raniji ugovor sa nemačkim "Rajnmetalom" iznosio je oko 500 miliona evra za 100.000 granata kalibra 155 mm.

image