Svet

Pobeda senatorke Kortez Masto u Nevadi, demokrate zadržale kontrolu nad Senatom

Republikanci i dalje imaju prednost u trci za Predstavnički dom
Pobeda senatorke Kortez Masto u Nevadi, demokrate zadržale kontrolu nad Senatomwww.globallookpress.com © © Cliff Owen

Demokrate će zadržati kontrolu nad američkim Senatom nakon što je senatorka Ketrin Kortez Masto iz Nevade za dlaku pobedila Adama Laksalta, republikanskog kandidata i bivšeg državnog tužioca. Vođstvo senatorke Kortez Masto od svega pola procentnog poena bilo je dovoljno da osigura pobedu.

Republikanci su ostali nadomak osvajanja kontrole nad Predstavničkim domom američkog Kongresa, dok su službenici nastavili sa prebrojavanjem glasačkih listića.

Sa Mastovom pobedom, nakon pobede demokratskog senatora Marka Kelija na reizboru u Arizoni kasno u petak, demokrate će kontrolisati najmanje 50 mesta u Senatu.

"Amerika je pokazala da veruje u našu demokratiju, da su koreni demokratije duboki i jaki", rekao je lider većine u Senatu Čak Šumer, demokrata, na konferenciji za novinare.

Senat je trenutno podeljen pedeset prema pedeset, između demokrata i republikanaca. Novoizabrani Senat će položiti zakletvu 3. januara. Kontinuirana kontrola Senata znači da će demokrate i dalje moći da odobravaju Bajdenove kandidate za pravosuđe. 

Ako bi demokratski senator Rafael Varnok pobedio u drugom krugu izbora 6. decembra u Džordžiji protiv republikanskog kandidata Heršela Vokera, to bi povećalo većinu demokrata na 51 - 49. 

Moglo bi da prođe nekoliko dana ili više pre nego što se sazna ishod izborne trke, koja će stranka imati većinu u Predsedničkom domu sa 435 mesta.

Bajden je rekao da će njegova stranka biti usredsređena na pobedu u trci za Senat Džordžije, ali je u vezi sa izgledima da zadrži kontrolu nad Predstavničkim domom kazao: "To je teško".

Demokrate su pobedile republikanske kandidate u Mičigenu i Arizoni. Dobile su značajan podsticaj kasno u petak kada je predviđeno da Keli, demokratski senator iz Arizone, ostane na svom mestu, pobedivši republikanca Blejka Mastersa, kojeg je Tramp podržao. Masters nije priznao ovu pobedu.

Kada se odlazeći Senat u ponedeljak vrati na radnu sednicu posle izbora koja bi mogla da traje do kraja decembra, Šumer namerava da odmah potvrdi još dvoje saveznih sudija koji čekaju konačna glasanja.

 

 

image