Svet

Zašto je Peking poslao ratne brodove na Bliski istok?

Kineska Ratna mornarica trenutno u vodama Adenskog i Persijskog zaliva ima ukupno šest brodova
Zašto je Peking poslao ratne brodove na Bliski istok?www.globallookpress.com © Liu Fang

Kinesko raspoređivanje ratnih brodova na Bliskom istoku deo je rutinskih misija i prijateljskih poseta zemljama regiona, i ne predstavlja mešanje Kine u izraelsko-palestinski sukob, piše list "Global tajms".

Portparol kineske ambasade u SAD Liu Penđu je, komentarišući pisanje pojedinih zapadnih medija da je slanje ratnih brodova reakcija Kine na rat između Izraela i Hamasa, pozvao da se prekine sa neosnovanim nagađanjima o tom potezu Pekinga.

Prema saopštenju kineske armije, 44. prateća pomorska grupa, uključujući raketni razarač "Zibo", raketnu fregatu "Džingžou" logistički brod "Kijandaohu", stigla je u luku Šuvajk u Kuvajtu.  

Mornarica Kineske narodnooslobodilačke armije (PLA) ranije je saopštila da će 45. kineska pomorska operativna grupa, koja uključuje raketni razarač "Urumki", raketnu fregatu "Lini" i logistički brod "Dongpinghu", preuzeti sprovođenje zadataka u Adenskom zalivu i u vodama blizu Somalije od 44. grupe.

Kako objašnjavaju kineski analitičari, praksa je da se u region istovremeno šalju tri vojna broda, što znači da će primopredaji prisustvovati ukupno šest kineskih ratnih brodova.

Prateće misije Mornarice PLA u regionu omogućavaju Kini da brzo reaguje na vanredne situacije. Ukoliko se za tim ukaže potreba, ovi vojni brodovi mogli bi da se uključe u evakuaciju kineskih civila.

"Global tajms" je prošlog petka preneo saopštenje kineske ambasade u Izraelu, da Kina trenutno ne planira da evakuiše svoje građane iz Izraela, jer kineska kompanija dva puta nedeljno leti iz Tel Aviva za Šenžen.

Pentagon je u subotu saopštio da će SAD Izraelu poslati sistem za odbranu na velikim visinama (THAAD) i raketni sistem "patriot". SAD su već poslale značajne pomorske snage na Bliski istok, uključujući dva nosača aviona, brodove za podršku i oko 2.000 marinaca.

Ding Long, profesor na Institutu za bliskoistočne studije Šangajskog univerziteta za međunarodne studije, izjavio je za "Global tajms" da se Kina, za razliku od SAD, nikada neće vojno umešati u ovaj ili bilo koji drugi sukob, jer smatra da to nije način za rešavanje međunarodnih sporova.

"Ranije su zapadni mediji i političari optuživali Kinu zato što nije osudila Hamas", rekao je Ding, "a sada pogrešno predstavljaju kineske rutinske vojne operacije. Ove taktike se koriste kako bi Kinu uvukli u sukob i ocrnili ulogu Pekinga u međunarodnoj zajednici."

image