Svet

Zašto je Netanijahuov sin u Majamiju umesto na frontu?

Dobrovoljci koji se pridružuju ratu protiv Hamasa u Gazi kažu da je Jair Netanijahu napustio svoju zemlju
Zašto je Netanijahuov sin u Majamiju umesto na frontu?Getty © Uriel Sinai / Stringer

Izraelski vojnici koji su se dobrovoljno pridružili ratu protiv Hamasa kritikovali su premijerovog sina Jaira Netanijahua što je ostao u Sjedinjenim Državama i tako  "napustio" svoju zemlju.

Stotine Izraelaca vratilo se kući nakon što je vojska angažovala više od 300.000 rezervista da se bore u najvećoj mobilizaciji u istoriji zemlje. Najstariji sin Benjamina Netanijahua, Jair, preselio se na Floridu ranije ove godine i ne pokazuje znake da će se vratiti kući, iako može u rezerviste.

"Jair uživa u svom životu u Majami Biču dok sam ja na prvoj liniji fronta", rekao je "Tajmsu" jedan vojnik, koji je iz bezbednosnih razloga tražio da ostane anoniman. "Mi napuštamo svoj posao, naše porodice, našu decu, da zaštitimo svoje porodice kod kuće i zemlje, a ne ljudi koji su odgovorni za ovu situaciju. Naša braća, naši očevi, sinovi, svi idu na liniju fronta, ali Jaira još uvek nema. To ne pomaže u izgradnji poverenja u rukovodstvo zemlje."

Iako nikada nije bio vojnik, Jair je prošao obaveznu vojnu službu i radio je u jedinici portparola Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

Preselio se u SAD nakon što je izazvao negodovanje javnosti nazvavši stotine hiljada Izraelaca koji su se usprotivili vladinim reformama pravosuđa "teroristima". Potom je optužio Sjedinjene Države da finansiraju demonstracije.

"Vratio sam se iz Sjedinjenih Država u kojima imam posao, život, svoju porodicu", rekao je dobrovoljac koji je raspoređen na južni front Izraela protiv Hamasa.

"Ne postoji način da ostanem tamo i napustim svoju zemlju, svoj narod, u ovom kritičnom trenutku. Gde je premijerov sin? Zašto nije u Izraelu? Ovo je trenutak koji nas najviše ujedinjuje kao Izraelce u našoj novijoj istoriji i svako od nas bi trebalo da bude ovde upravo sada, uključujući premijerovog sina".

image