Svet

Bivši savetnik Pentagona: Izrael je nuklearni džoker na putu ka armagedonu

Daglas Makregor opominje da bi sukob SAD i Irana zbog Izraela doveo do masovnih razaranja, ali ukazuje i na opasnost od nuklearnog oružja koje Tel Aviv može da upotrebi
Bivši savetnik Pentagona: Izrael je nuklearni džoker na putu ka armagedonu© Printscreen/Tucker Carlson/X

Komentarišući sukob Tel Aviva i palestinskog Hamasa, te reagujući na potencijalni sukob Izraela i Hezbolaha, bivši viši savetnik u Pentagonu Daglas Makgregor izjavio je da bi Sjedinjene Američke države mogle brzo da budu uvučene u direktan sukob s Iranom.

Penzionisani pukovnik američke vojske osvrnuo se na reči republikanskog senatora Lindzija Grejema da ukoliko Hezbolah napadne Izrael, SAD moraju da se umešaju i istisnu Iran, kao zaštitnika te paravojne formacije, iz naftne industrije.

"Ukoliko, kao što sugeriše Grejem, počnemo da bombardujemo ključnu infrastrukturu u Iranu, razaranje bi bilo masovno, jer bi Iran ciljao sve baze koje imamo u Iraku i Siriji – gde je oko 1.000 Amerikanaca – i to ovog puta precizno", izjavio je Makgregor u emisiji Takera Karlsona na Iksu.

A ako se nastavi tim putem, poslednja destinacija je armagedon, dok će posledice, o kojima očigledno niko ne razmišlja, biti vrlo ozbiljne i za Sjedinjene Države, i Evropu i Bliski istok, dodao je Makgregor.

Podsetio je da će samo ekonomska šteta biti ogromna budući da kroz Ormuski moreuz svakog meseca prolazi oko 20 odsto svetske nafte, 25 procenata prirodnog gasa, dok u slučaju napada na Iran nestaje dva-tri miliona barela dnevno iz te zemlje.

"Ceo region je umešan u rat. Ovde se ne radi o iranskom monopolu ni u najluđoj mašti“, precizirao je bivši viši savetnik u Pentagonu.

Sugerisao je i da američka vojska verovatno nije dobro pripremljena za takav sukob, posebno ako neprijatelj ima nove sisteme naoružanja, dok višegodišnje sankcije uvedene toj zemlji nisu oslabile iranske vojne sposobnosti.

Prema Makgregoru, sukob na Bliskom istoku je konvencionalni rat koji pak ima potencijal da preraste u nuklearni.

"Ni SAD, ni Rusija ne žele da do toga dođe, ali Izrael ima nuklearnu sposobnost. Ne znamo šta bi bio okidač da reše da upotrebe takvo oružje. U tom slučaju ceo svet bi bio protiv Izraela dok sada brinu samo zbog muslimana širom planete", izjavio je penzionisani pukovnik američke vojske, te dodao da fokusiranje na Hamas i Hezbolah kao neposredne pretnje prikriva široke posledice sukoba – napad na gradsko jezgro Gaze nosi velike civilne žrtve, a posledice su katastrofalne, i moralne i strateške.

Makgregor je rekao i da Hezbolah ima veliku operaciju u Meksiku, kao i brojne agente u SAD, te da je vrlo lako zamisliti šta bi sve mogli da izazovu.

"Najvažnije je da Amerikanci shvate da ako napadnemo Iran na osnovu navodne rešenosti Hezbolaha da napadne Izrael, odnosno ukoliko Izrael uđe u pravi rat s Hezbolahom, oni će imati najveće oružane snage u regionu", zaključio je Makgregor.

image