Svet

Napetost na azijskom kontinetu: Tajvan u panici zbog 36 kineskih borbenih aviona

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je 36 kineskih borbenih aviona i letelo u blizini Tajvana i da je deset letelica preletelo središnju liniju koja razdvaja ostrvo od kopna
Napetost na azijskom kontinetu: Tajvan u panici zbog 36 kineskih borbenih avionawww.globallookpress.com © Yu Hongchun

Tajvansko Ministarstvo odbrane u saopštenju navodi da je 36 kineskih borbenih aviona i bombardera letelo u blizini Tajvana, a je da je u toku jučerašnjeg dana preletelo središnju liniju koja razdvaja ostrvo od kopna u Tajvanskom moreuzu, ukupno deset letelica, objavila je agencija Tanjug.

Vojska Tajvana je, prema navodima ministarstva, uočila četiri lovca Džengdu J-10, protivpodmornički borbeni avion I-8 i tri bombardera H-6 jugozapadno od ostrva, napominjući da su otkrivena i tri kineska drona.

Kineski ministar odbrane Vei Fenge juče je izjavio da će se Kina "boriti do kraja" kako bi sprečila Tajvan da proglasi nezavisnost.

"Oni koji nastave da se zalažu za nezavisnost Tajvana sa ciljem podele Kinu, sigurno neće postići svoj cilj. Niko nikada ne treba da potceni odlučnost i kapacitet kineskih oružanih snaga da očuvaju svoj teritorijalni integritet", rekao je on.  

Vei Fenge je ovu izjavu dao dan nakon tvrdnje američkog ministra odbrane Lojda Ostina da su vojne aktivnosti Pekinga u blizini Tajvana "provokativne i destabilizujuće".

Tenzije između Tajvane i Kine naglo su porasle početkom avgusta kada je predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi posetila glavi grad Tajvana Tajpej. Njena poseta izazvala je oštre osude u Pekingu, a Kina je tada uputila pretnju tajvanskim vlastima, upozoravajući da će upotrebiti sva neophodna sredstva kako kako bi zauzela ostrvo. Kineske vlasti su dolazak Nensi Pelosi okarakterisale kao mešanje SAD u unutrašnja pitanja Kine.

image