Svet

Moguć susret Kišide i Si Đinpinga: Japan bi da razgovara o Tajvanu

To bi bio prvi susret političkih lidera Japana i Kine od decembra 2019, a jedna od mogućih tema je aktuelni sukob oko Tajvana
Moguć susret Kišide i Si Đinpinga: Japan bi da razgovara o Tajvanuwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency

Premijer Japana Fumio Kišida planira da razgovara sa predsednikom Kine Si Đinpingom na marginama jedne od predstojećih konferencija u jugoistočnoj Aziji, javlja "Džapan tajms".

Kišida i Si Điping bi trebalo da prisustvuju samitu G20 u Indoneziji i forumu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje na Tajlandu.

To bi bio prvi susret političkih lidera Japana i Kine od decembra 2019, a jedna od mogućih tema je aktuelni sukob oko Tajvana, koji Peking smatra delom Kine.

Kišida nastoji da pozove Si Đipinga da reši pitanja oko Tajvana "na miran način", pošto je došlo do produbljivanja tenzija između Kine i SAD. 

Posle posete predsednice Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, početkom avgusta, Kina je izvela velike vojne vežbe. One su uključivale upotrebu balističkih projektila, od kojih su neki pali u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana.

Kineski predsednik je na 20. Državnom kongresu Komunističke partije upozorio da Peking "teži mirnom ponovnom ujedinjenju, ali nikada neće obećati da će se odreći upotrebe sile". Điping je poručio da Peking neće dopustiti mešanje stranih sila oko Tajvana, pošto smatra da je Tajvan "unutrašnje pitanje Kine".

Kamen spoticanja Tokia i Pekinga je i ostrvo Senkaku(Djaoju) koje se nalazi u Istočnom kineskom moru i pod kontrolom je Japana. Kina smatra da na njega polaže istorijsko pravo.

Ove godine se obeležava pedeseta godišnjica normalizacije diplomatskih odnosa između Japana i Kine.

U Tokiu su izrazili zabrinutost zbog pokušaja Pekinga da ojača svoju vojnu i ekonomsku moć u azijsko-pacifičkom regionu i suprotstavi se uticaju SAD u ovom regionu. 

Japanski premijer planira i da na marginama jednog od predstojećih samita održi trilateralni sastanak sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i predsednikom Južne Koreje Jun Suk Jolom zbog tenzija oko Severne Koreje.

Pjongjang je do sada ispalio više balsitičkih raketa, od kojih je jedna nadletela Japan i pala u Tihi okean, a kritikovali su Vašington i Seul zbog kombinovane vojne vazduhoplovne vežbe, poručivši da je to "veoma opasan i pogrešan izbor".

image