Svet

"Euraktiv": Mađarska testira strpljenje NATO-a odlaganjem ratifikacije švedskog članstva

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da mu je rečeno da Mađarska neće odlagati proces ratifikacije, dok je Orbanov portparol izjavio da skorašnja odluka Ankare neće uticati na stav Budimpešte
"Euraktiv": Mađarska testira strpljenje NATO-a odlaganjem ratifikacije švedskog članstvaGetty © Michael Gruber/Getty Images

Mađarska je unela pometnju u planove o brzoj ratifikaciji članstva Švedske u NATO-u, samo jedan dan nakon što se Ankara približila davanju zelenog svetla za članstvo nordijske zemlje u Alijansi, piše "Euraktiv".

Odluka Turske da započne proces ratifikacije članstva Švedske u NATO-u "ne utiče na stav Mađarske o tom pitanju", napisao je portparol kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana na Iksu.

Podsetimo, iz Ankare je u ponedeljak stigla vest da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao parlament da ratifikuje protokol o članstvu Švedske u NATO. 

Švedska je podnela zahtev NATO-u u maju 2022. zajedno sa Finskom, ali tek treba da dobije konačno odobrenje Mađarske i Turske. Finska je pristupila Alijansi u aprilu ove godine.

Ankara je ratifikaciju uslovila ispunjenjem obećanja Stokholma o borbi protiv terorizma, kao i obustavljanjem kampanje paljenja Kurana u švedskim gradovima, dok je Budimpešta Stokholmu zamerala na stalnim pridikama i ono što je videla kao mešanje u unutrašnja pitanja Mađarske.

Proces ratifikacije u Mađarskoj i Turskoj je sada usklađen, ali ostaje nejasno kada će parlamenti glasati o tom pitanju, navodi "Euraktiv".

"Mađarski parlament je suvereni parlament jedne suverene zemlje, tako da će doneti suverenu odluku o ovom pitanju", osvrnuo se Kovač na izjave šefa mađarske diplomatije Petera Sijarta.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da mu je rečeno da Mađarska neće odlagati proces ratifikacije, da Mađarska neće biti poslednja zemlja koja će odobriti zahtev Stokholma.

image