Svet

Za godinu dana: Tramp povlači Ameriku iz NATO-a ako pobedi na izborima?

Nekadašnji predsednik bi američko članstvo u NATO-u mogao da stavi na "stendbaj" ukoliko bude pobedio na predsedničkim izborima 2024. godine, piše uticajni američki magazin
Za godinu dana: Tramp povlači Ameriku iz NATO-a ako pobedi na izborima?© Tanjug/AP Photo/Charles Krupa

Donald Tramp je želeo da povuče Sjedinjene Države iz NATO-a tokom svog prvog mandata, ali su ga visoki zvaničnici u administraciji više puta ubedili da to ne čini.

Ipak, pred mogući drugi mandat u Beloj kući, republikanski predsednički kandidat već nagoveštava da bi to mogao da uradi ako NATO ne ispuni njegove zahteve, piše "Roling stoun".

On i njegovi saveznici takođe razmatraju opciju u kojoj bi SAD dramatično smanjile svoju aktivnost i bile u, kako je to sam Tramp rekao, "stendbaj" poziciji u NATO-u.

Kada je bivši predsednik ove godine privatno razgovarao o ulozi Sjedinjenih Država u transatlantskom vojnom savezu, on je jasno stavio do znanja da ne želi da na visokim pozicijama njegove druge administracije rade "ljubitelji NATO-a", navodi taj magazin.

Bivši predsednik je te komentare o Severnoatlantskoj alijansi izneo tokom razgovora o tekućem sukobu u Ukrajini.

Tramp je, kako navode izvori, nastavio da izražava otvorenost za potpuno povlačenje SAD iz NATO-a. Međutim, Tramp je sugerisao da bi to moglo da se izbegne ako savez — koji je Tramp jednom slavno nazvao "zastarelim" — popusti pred njegovim najnovijim zahtevima.

Oni uključuju njegove želje da ostali članovi drastično povećaju svoju potrošnju na odbranu, kao i preispitivanje osnovnog principa da je napad na jednog člana jednak napadu na sve.

Dok je bio na mestu predsednika, Tramp se više puta podsmevao toj klauzuli, poznatoj kao član 5.

Jedan bivši visoki zvaničnik administracije priseća se trenutka u Ovalnoj kancelariji sredinom 2018. kada je tadašnji predsednik počeo da čita imena manjih zemalja NATO-a, za koje je tvrdio da većina Amerikanaca nikada ranije nije ni čula, navodi "Rolingstoun".

Tramp je tada, pominjući konkretno Crnu Goru kao zemlju "veoma agresivnog naroda", rekao da "započinjanje trećeg svetskog rata" zbog neke od tih zemalja nema apsolutno nikakvog smisla i da u tom slučaju ne bi trebalo da bude primoran da automatski angažuje američke trupe.

Njegove ideje odražavaju neke od argumenata iznetih u predlogu politike koji je u februaru ove godine objavio istraživač i konzervativni pisac Sumantra Maitra, pod naslovom: "Uklanjanje SAD od Evrope u uspavani NATO".

Dokument je objavio Centar za obnovu Amerike, tink tenk koji čine veterani Trampove administracije i tzv. MAGA republikanci i koji ima ambiciju da postane glavni politički faktor ako Tramp ponovo preuzme predsedničku funkciju.

"Birokratija NATO-a je prepreka na putu ka smanjenju američkog angažmana", navodi se u dokumentu. "Ona je samoodrživa i sklona promovisanju misija koje su izvan osnovne uloge NATO-a i, ponekad, suprotne domaćim interesima Sjedinjenih Država. Radikalno smanjenje NATO birokratije trebalo bi da bude glavni cilj."

Kako navodi "Roling stoun", taj dokument je zaista kružio među Trampovim saradnicima ranije ove godine. "Bilo je nekih ideja koje su se dopale (bivšem) predsedniku", kaže nekadašnji zvaničnik Trampove administracije, koji je i dalje u bliskom kontaktu sa njegovom kampanjom.

image