Svet

"Njujork tajms": Snimak ne pokazuje da je palestinska raketa pogodila bolnicu Al Ahli (VIDEO)

Projektil u videu koji američki i izraelski zvaničnici najčešće koriste da pokažu kako je palestinska raketa slučajno pogodila bolnicu detonirao je u vazduhu i nije pogodio zdravstvenu ustanovu, pokazala je analiza američkog medija
"Njujork tajms": Snimak ne pokazuje da je palestinska raketa pogodila bolnicu Al Ahli (VIDEO)www.globallookpress.com © © Adel Al Hwajre

Video-snimak koji se koristi kao dokaz tvrdnji izraelskih i američkih zvaničnika da je bolnicu Al Ahli u Gazi pogodila palestinska raketa koja je promašila cilj pokazuje nešto drugo, tačnije sasvim suprotno.

Detaljna analiza koju je uradio "Njujork tajms" snimka televizije Al Džazira pokazala je da raketa najverovatnije nije izazvala smrtonosnu eksploziju u bolnici. Kako se navodi u tekstu ovog američkog medija, ona je detonirala na nebu oko tri kilometra dalje i predstavlja nepovezani aspekt borbi koje su se te noći odvijale preko granice između Izraela i Gaze.

Takođe, raketa sa snimka ispaljena je iz Izraela, a ne Gaze, tvrdi se u tekstu.

Nalazi "Njujork tajmsa" ne daju odgovor šta jeste izazvalo eksploziju u bolnici Al Ahli niti ko je odgovoran, ističe se u tekstu. Tvrdnje izraelskih i američkih obaveštajnih agencija da se radilo o zalutaloj palestinskoj raketi ostaju verovatne. Ali, ova analiza otvara ozbiljnu sumnju u vezi sa jednim od najčešće objavljivanih snimaka koje izraelski zvaničnici koriste kako bi poduprli svoje tvrdnje.

Izraelski zvaničnici i palestinski militanti optužuju jedni druge za eksploziju u bolnici.

Više video-snimaka koje je analizirao američki medij pokazuju da su militanti ispalili desetine raketa sa jugozapada bolnice nekoliko minuta pre eksplozije. Snimci takođe ukazuju da je u toku bilo izraelsko bombardovanje, da su se dogodile dve eksplozije dva minuta pre nego što je bolnica pogođena.

Portparol izraelske vojske Nir Dinar rekao je za "Njujork tajms" da vojne snage nisu gađale u opsegu koji bi ugrozio bolnicu, ali nije odgovorio na pitanje koliko su bili udaljeni udari. 

Ističe se da nedelju dana nakon tragedije u bolnici, mnoga pitanja ostaju otvorena.

Još uvek nije potvrđen tačan broj žrtava, sa početnih 500, Hamas je smanjio broj na 471, ali zvaničnog broja još nema.

Bolnica, takođe, nije direktno pogođena. Eksplozija se dogodila u dvorištu zdravstvene ustanove, a veličina kratera, relativno mala, jedan je od argumenata koje izraelska vojska koristi u prilog tvrdnjama da oni nisu gađali bolnicu.

Hamas, koji optužuje Izrael za napad, još uvek nije pružio nikakve čvršće dokaze za te tvrdnje, poput ostataka izraelske rakete, na primer.

image