Svet

Republikanci konačno izabrali lidera Predstavničkog doma - Majka Džonsona

Pristalica nekadašnjeg američkog predsednika Trampa, kako ga opisuje Si-En-En, na glasanju u Kongresu dobio je 220 glasova
Republikanci konačno izabrali lidera Predstavničkog doma - Majka Džonsona© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Republikanac iz Luizijane Majk Džonson izabran je za novog predsedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa, a kako navodi Si-En-En, on je bio glasna pristalica bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Uoči novog glasanja, Tramp se oglasio na svojoj društvenoj mreži "Istina" istakavši da su svih pet republikanskih kandidata odlični, da ne želi nikoga da izdvaja ali je ipak podršku dao Džonsonu uz reči: "Učinite to brzo", istakavši da će pobeda u 2024. biti još veća i važnija od one na predsedničkim izborima 2016. godine.

Za Džonsona američki medij dodaje da je bio ključna figura u pokušajima da se "preokrenu rezultati" predsedničkih izbora u SAD 2020. godine.

Advokat sa fokusom na ustavno pravo, Džonson se pridružio grupi republikanaca u Predstavničkom domu u glasanju da se podrži prigovor na izborne glasove 6. januara 2021.

Tokom prve Trampove istrage za opoziv u januaru 2020, Džonson, zajedno sa grupom drugih poslanika republikanaca, imao je uglavnom "ceremonijalnu" ulogu u timu za opoziv Senata.

Važan trenutak izbora novog predsedavajućeg, kako ga opisuje Si-En-En, dolazi tri nedelje nakon što je prethodnik na tom mestu, republikanac Kevin Makarti, opozvan.

Džonson je dobio 220 glasova, a demokrata Hakim Džefris 209 glasova. Dodaje se da je podrška republikanaca Džonsonu bila jednoglasna.

image