Svet

Odgovorićemo: Bajden zapretio zbog napada na američke trupe

Američki predsednik rekao je da od izraelskih zvaničnika nije tražio da odlože početak kopnene ofanzive na Gazu
Odgovorićemo: Bajden zapretio zbog napada na američke trupe© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden izjavio je, govoreći o krizi na Bliskom istoku i sukobu u Gazi, da treba da postoji put ka miru koji uključuje nezavisne države za Izraelce i Palestince i integraciju Izraela među arapske susede.

"Izraelci i Palestinci podjednako zaslužuju da žive jedni pored drugih u sigurnosti, dostojanstvu i miru", rekao je Bajden novinarima u Beloj Kući, prenosi Rojters.

Predsednik SAD kazao je da će Amerika odgovoriti ako se nastave napadi na američko vojno osoblje na Bliskom istoku, i da "iranski ajatolah treba da bude spreman na to".

On je napomenuo da se američka vojska nalazi na Bliskom istoku, ne zbog trenutne eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba, već zbog borbe protiv terorističkih grupa, prenele su "RIA Novosti".

Na pitanje novinara da li je u razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i zvaničnicima ove države tražio odlaganje početka kopnene invazije na Gazu, odgovorio je da nije.

"Ukazao sam na potrebu da, ako je moguće, taoci budu bezbedno izvučeni i rekao da ako je to izvodljivo, onda to treba da se uradi", dodao je američki predsednik.

Bajden je istakao i da ne vidi nikakvu mogućnost da se situacija u palestinsko-izraelskoj zoni sukoba vrati na "status kvo" koji je postojao pre napada Hamasa.

On je dodao i da treba da se osigura da Hamas, kako je istakao, nema više mogućnosti da "teroriše Izrael i koristi palestinske civile kao živi štit".

Na konferenciji za medije sa australijskim premijerom Entonijem Albanezeom, Bajden je govorio i o Kini i napomenuo da SAD nameravaju da se "takmiče s Pekingom na svim poljima, ali da ne traže sukob s ovom zemljom".

image