Svet

Jevreji zaprepašćeni, Gutereš šokiran: Izraelski zahtev presedan u UN

Ne može Izrael da smenjuje generalnog sekretara UN, to radi Savet bezbednosti, zahtevi za ostavkom Gutereša su čisto politički, ali i neprihvatljivi, kaže diplomata Branko Branković za RT Balkan
Jevreji zaprepašćeni, Gutereš šokiran: Izraelski zahtev presedan u UN© Tanjug/AP Photo/Mohammed Asad

Izraelci smatraju da bi generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš trebalo da podnese ostavku zbog svojih reči o izraelsko-palestinskom sukobu kada je rekao da se "napadi Hamasa nisu dogodili u vakuumu". Ne prihvataju nikakva njegova objašnjenja, podsećanja da je u istom tom nedavnom govoru u Savetu bezbednosti nedvosmisleno osudio napad Hamasa 7. oktobra na Izrael. 

Jevrejski zvaničnici, poput ambasadora ove zemlje pri UN Gilada Erdana, zaprepašćeni su što se zvaničnik UN nije ogradio od svojih reči i izvinio zbog njih, a sam Gutereš je šokiran što mu s te adrese pripisuju da opravdava brutalne zločine nad jevrejskim stanovništvom. 

Gutereš je pred Izraelcima kriv zbog govora na Savetu bezbednosti u kojem je, između ostalog, rekao da "pritužbe palestinskog naroda ne mogu opravdati užasne napade Hamasa, a ti užasni napadi ne mogu opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda".

Diplomata i nekadašnji ambasador naše zemlje pri UN Branko Branković, osvrćući se na ove izjave i zahteve, kaže za RT Balkan da se ne seća da je u bilo kom ranijem sukobu Izraela i arapskih zemalja, a bilo ih je, kako ističe, napretek od kako je Izrael formiran, bilo kad tražena smena generalnog sekretara UN.

On podseća i šta su dužnosti onoga ko obavlja ovu funkciju.

"Generalni sekretar prevashodno brine o tome da se sednica održi i da se snabde odgovarajućim podacima za delegacije koje će o tome odlučivati jer generalni sekretar ne glasa u Savetu bezbednosti da bi mogao da bude na jednoj ili drugoj strani", napominje Branković.

On dodaje da je, s druge strane generalni sekretar u obavezi da se brine i o humanitarnoj strani.

"A Gutereš se za to i založio: da se prekinu napadi Izraela, u tom slučaju bi i Hezbolah stao, i da se što pre obezbede koridori za snabdevanje stanovništva sa svim potrebnim, hranom, gorivom i svim ostalim. To je njegova osnovna obaveza", naglašava naš sagovornik.

Zahtev Izraela za njegovom ostavkom, kako ističe, je obična priča i nema mnogo smisla.

"Ne može Izrael niti bilo ko drugi da ga smeni ako ga Savet bezbednosti ne promeni za šta u ovom trenutku nema nikakve saglasnosti u SB. Izrael je to tražio iz nekih svojih političkih razloga kao odgovor na ono što je generalni sekretar rekao. To je krajnje neprihvatljivo jer je generalni sekretar radio ono što mu je dužnost, da se, pored ostalog, brine i za humanitarno pravo zbog čega su UN i stvorene", kaže Branković.

Današnje stanje, kako napominje naš sagovornik, posledica je američko-izraelske politike na Bliskom istoku za koju kaže da je od osnivanja države Izrael 1948. bila veoma nasilna, sa mnogim napadima Izraelaca na arapske zemlje, a nasilje je, kako zapaža, stvorilo kontra nasilje.

"Ne treba se u tom smislu čuditi da se pojavio Hamas ili Hezbolah ili bilo ko drugi. Ne opravdam terorizam ni rat, ali je činjenica da je za današnje događaje glavni uzročnik pre svega nasilnička politika SAD i Izraela", kaže Branković.

Sa pozicija takve politike, dakle, traži se smena generalnog sekretara UN. Srpski diplomata podseća i da u UN nisu prošle ni rezolucije o izraelsko-palestinskom sukobu.

"Bile su predložene dve rezolucije, nažalost, iz političkih razloga nijedna nije prošla. Na jednu su veto uložili Amerikanci, a na drugu Rusi i Kinezi. Amerikanci su u svojoj rezoluciji tražili osudu Hamasa, a Rusi da se prekinu neprijateljstva i da se otvore kanali za dalje, ali nisu hteli da prihvate osudu Hamasa", podseća naš sagovornik.

On kaže da je bilo mnogo stavljanja veta od 1945. godine do danas i to sa svih strana.

"Ali u ovom trenutku staviti veto na zahtev da se zaustavi sukob i otvore koridori za hitnu pomoć stanovništvu, koje je ruska rezolucija predložila, je nešto što je protivno bazičnim principima Povelje UN. Da se tako nešto zaustavi od strane Amerikanaca pokazuje da oni i dalje nastavljaju nasilničku politiku i podržavaju Izrael, koji hoće da 1.100.000 stanovnika Palestine iseli odatle, a istovremeno da ne priznaju Palestinu", ističe Branković.

image