Svet

Amerika uložila veto: SB UN odbio da prihvati amandmane Rusije na rezoluciju o Gazi

Brazilskim nacrtom rezolucije osuđuje se "teroristički napad Hamasa" 7. oktobra i poziva na otkazivanje izraelske naredbe da se stanovnici Gaze i predstavnici UN presele sa severa na jug Pojasa
Amerika uložila veto: SB UN odbio da prihvati amandmane Rusije na rezoluciju o Gazi© AP Photo/Craig Ruttle

Savet bezbednosti UN nije prihvatio amandmane koje je Rusija predložila na brazilski nacrt rezolucije o situaciji u Izraelu i Pojasu Gaze, odbivši, između ostalog, da u tekst uvrsti osudu napada na bolnicu u kom je ubijeno oko 500 ljudi, javlja dopisnik RIA Novosti.

Ruska stalna misija pri UN nazvala je američki veto na rezoluciju Brazila o Gazi "neuspehom spoljne politike".

Brazil je pripremio nacrt rezolucije kojim se osuđuje "teroristički napad Hamasa" 7. oktobra. 

U dokumentu se poziva na otkazivanje izraelske naredbe da se stanovnici Gaze i predstavnici UN-a presele sa severa na jug Pojasa. Nacrtom se poziva na hitno i bezuslovno oslobađanje talaca.

Dokument ne sadrži poseban poziv na prekid vatre, ali se traži otvaranje humanitarnih koridora kako bi se Gazi obezbedio pristup zaposlenima u UN i drugim humanitarnim organizacijama. 

Pored toga, nacrtom rezolucije pozivaju se sve strane da u potpunosti poštuju svoje obaveze prema međunarodnom pravu, uključujući osiguranje zaštite civila i civilne infrastrukture, kao i da pokažu maksimalnu uzdržanost.

Rusija je predložila unošenje dva amandmana na brazilski nacrt. 

Moskva je imala nameru da tekstu doda paragraf u kojem bi Savet bezbednosti nedvosmisleno osudio neselektivne napade na civile, kao i civilnu infrastrukturu u Pojasu Gaze, posebno "monstruozni napad na bolnicu Al-Ahli". Amandmanom je takođe predloženo da se u ime Saveta bezbednosti osudi nametanje blokade Pojasa Gaze.

Drugi amandman je podrazumevao dodavanje posebne klauzule brazilskom tekstu: "Savet bezbednosti poziva na hitan, održiv i potpuno poštovan prekid vatre".

Rusija zahteva objektivnu istragu napada na bolnicu u Gazi i kažnjavanje odgovornih, izjavio je ruski stalni predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja.

"Iniciramo nastavak specijalne sednice Generalne skupštine UN o zaštiti civilnog stanovništva Palestine", rekao je on.

Glasanje 15 članica Veća sigurnosti UN-a izgledalo je ovako:

Za rezoluciju: Francuska, Kina, Albanija, Brazil, Ekvador, Gabon, Gana, Japan, Malta, Mozambik, Švajcarska, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Protiv rezolucije: Sjedinjene Američke Države.

Suzdržani: Velika Britanija, Rusija.

SAD objasnile čemu veto

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild objasnila je da su SAD uložile veto na rezoluciju SB UN o situaciji na Bliskom istoku zato što u brazilskom nacrtu rezolucije nije navedeno pravo Izraela na samoodbranu.

"Kao i svaka nacija na svetu, Izrael ima inherentno pravo na samoodbranu, kao što je navedeno u članu 51 Povelje UN. Nakon prethodnih terorističkih napada grupa kao što su Al Kaida i Islamska država, ovaj Savet je ponovo potvrdio to pravo, a ovaj dokument je trebalo da potvrdi to isto", poručila je Linda Tomas-Grinfild, navodi se na sajtu američke misije pri UN.

Ambasadorka SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild je istakla da je Amerika prisutna na terenu gde obavlja težak diplomatski posao.

"I dok prepoznajemo želju Brazila da ovim tekstom napravi pomak napred, verujemo da treba da dozvolimo da se ta diplomatija odigra, posebno sada kada su generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednik SAD Dzozef Bajden, američki državni sekretar Entoni Blinken i regionalni akteri angažovani u intenzivnom dijalogu o pitanjima o kojima smo danas razgovarali", rekla je Tomas-Grinfild.

Kina šokirana odlukom Amerike

Kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama Džang Jun izjavio je danas da je Kina šokirana i razočarana što su Sjedinjene Američke Države stavile veto na rezoluciju o ratu između Izraela i Hamasa.

On je rekao da tokom 40 sati pregovora Sjedinjene Države nisu izrazile protivljenje nacrtu rezolucije, kao i da se očekivalo da će ona biti usvojena, prenosi "Njujork tajms".

Džang je poručio da SB UN mora da preduzme mere kako bi se uspostavio hitan prekid vatre i kako bi civili bili zaštićeni.

image