Svet

Evropa digla glas protiv Izraela na protestima; Netanijahu obećao osvetu; Gaza bez komunikacije

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je od početka najnovije eskalacije sukoba do danas poginulo više od 7.300 ljudi, a da je oko 19.000 njih ranjeno
Evropa digla glas protiv Izraela na protestima; Netanijahu obećao osvetu; Gaza bez komunikacije© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je da je "počela nova faza vojnih dejstava" i da će se ona "nastaviti do dobijanja daljih naređenja".

U posljednjih nekoliko sati sjeverni i središnji dio Gaze intenzivno su bombardirani.

Širom Pojasa uništene su telefonska i internetska mreža, u Gazi ne postoji sredstvo komunikacije, javljaju svetski mediji. Izrael kaže da će uništavati "Starlink" Maska ako on obezbedi komunikaciju u Gazi.

Izraelske odbrambene snage (IDF) takođe su objavile "hitnu poruku za stanovnike Gaze" u kojoj još jednom pozivaju civile sa severa da napuste ovaj deo teritorije.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da je druga faza rata protiv Hamasa počela ulaskom kopnenih snaga u Gazu protekle noći.

Na konferenciji za novinare u Tel Avivu, Netanijahu je rekao da su izraelski ratni ciljevi jasni: uništenje vojnih i političkih sposobnosti Hamasa i vraćanje talaca kući.

U više gradova Evrope i Njujorku, uprkos zabrani, održani protesti protiv Izraela, u znak podrške Palestine.

Sve najnovije vesti iz Pojasa Gaze mogli ste da pratite uživo iz minuta u minut u blogu RT Balkan.

  • 28. okt 2023 • 21:32

    21:32

    Ubijen snimatelj Rojtersa

    Isam Abdalah je novinar snimatelj Rojtersa koji je napravio selfi dok je radio u februaru u Marasu, u Turskoj. 

    Abdalah je ubijen u petak, 13. oktobra 2023, kada je izraelska granata udarila na skup međunarodnih novinara koji su izveštavali o sukobima na granici u južnom Libanu. U incidentu je povređeno još šest novinara.

  • 20:54

    Grupa aktivista protestuje protiv rata u Tel Avivu

    Grupa demonstranata okupila se u blizini izraelskog Ministarstva odbrane u Tel Avivu na anti-ratnom skupu, prenosi "Gardijan".

    Nekoliko mladih nosi transparente "Prekid vatre. Vratite ih odmah"", "Izraelci za prekid vatre odmah" i "Rat nema pobednike".

  • 20:47

    Egipat: Izraelske procedure na granici ometaju isporuku pomoći Gazi

    Egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da "izraelske prepreke", uključujući procedure inspekcije kamiona, ometaju isporuku pomoći u Gazu preko graničnog prelaza Rafa.

    "Kamioni moraju biti pregledani na izraelskom prelazu Nicana pre nego što krenu ka prelazu Rafa do kojeg imaju još 100 kilometara. To značajno odlaže dolazak pomoći", rekao je portparol ministarstva u saopštenju, a prenosi Rojters.

    Pre sukoba, oko 500 kamiona pomoći je prelazilo u Gazu. Međutim, nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i izraelskog bombardovanja Gaze, u proseku je ulazilo samo 12 kamiona dnevno.

  • 20:21

    Netanijahu: Odluka o kopnenom upadu u Gazu doneta je jednoglasno

    Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da je druga faza rata protiv Hamasa počela ulaskom kopnenih snaga u Gazu protekle noći.

    Na konferenciji za novinare u Tel Avivu, Netanijahu je rekao da su izraelski ratni ciljevi jasni: uništenje vojnih i političkih sposobnosti Hamasa i vraćanje talaca kući.

    Netanijahu je istakao da je odluka o započinjanju kopnenog upada doneta jednoglasno, kako od strane ratnog kabineta tako i od bezbednosnog kabineta, prenosi "Tajms of Izrael".

    Pročitajte više u zasebnoj vesti ovde.

  • 19:21

    Netanijahu: Učinićemo sve što možemo da oslobodimo taoce

    Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je, nakon sastanka sa članovima porodica Izraelaca koje su pripadnici Hamasa kidnapovali 7. oktobra, da će Izrael "iskoristiti svaku mogućnost" kako bi oni bili vraćeni kućama.

    On je dodao i da je oslobađanje talaca glavni zadatak u ratu, prenosi "Tajms of Izrael".

    "Nivo pritiska je ključan. Što je pritisak veći, to su veće šanse da će oni biti oslobođeni", rekao je on.

    Netanijahu im je rekao da se kopnena operacija u Pojasu Gaze ne može izbeći.

  • 19:02

    Sirene za vazdušnu opasnost oglasile se u Margaliotu na granici s Libanom

    Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se ponovo u popodnevnim satima u Margaliotu na severu Izraela, na granici sa Libanom, saopštile su Izraelske odbrambene snage.

    Ranije je izraelska vojska izvestila da je zabeležila tri lansiranja projektila iz Libana u pravcu Izraela, kao i da je gađana vojna infrastruktura pokreta Hezbolah u Libanu, prenele su "RIA Novosti".

    Sirene su se danas oglasile u više gradova u centralnom Izraelu, između ostalog i u Tel Avivu.

  • 18:55

    Načelnik generalštaba izraelske vojske: Jedino rešenje za uništenje Hamasa je velika kopnena ofanziva

    Načelnik Generalštaba izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Herci Halevi izjavio da je potrebno da Izrael izvrši veliku kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze kako bi se porazio Hamas i izvukli oteti taoci iz zarobljeništva.

    "Tri nedelje su prošle od početka rata. Ovaj rat ima faze, a danas smo prešli u sledeću fazu", rekao je Halevi, a prenosi "Tajms of Izrael".

    On je dodao da izraelska vojska trenutno izvodi operacije u Pojasu Gaze.

    "Te operacije služe da se postignu svi ratni ciljevi: da se uništi Hamas, da se pojača bezbednost na granicama i da se ulože maksimalni napori za povratak svih talaca kućama. Nema dostignuća bez rizika i nema pobede ako ne platite određenu cenu. U nameri da razotrkijemo neprijatelja i razorimo ga, nema drugog puta nego da uđemo na njegovu teritoriju velikom silom", istakao je Halevi.

    On je istakao da je primarni cilj bezbedan povratak otetih.

    "Hamas drži nevine ljude, bebe, decu, žene, muškarce, starije ljude. Učinićemo sve da uspemo u ovoj nameri. Imamo jasne ciljeve, put će biti dugačak", rekao je Halevi.

  • 18:45

    Protesti podrške Palestini održani u Parizu i Londonu

    Nekoliko stotina demonstranata okupilo se u Parizu, uprkos policijskoj zabrani, pružajući podršku Palestini i tražeći prekid vatre. Na mestu protesta bile su raspoređene značajne policijske snage.

    Protesti su održani i u Londonu gde je nekoliko hiljada ljudi šetalo do britanskog parlamenta. Demonstranti su tražili od britanske vlade da apeluje na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze.

  • 18:23

    "Zmija ostaje zmija": Izraelski zvaničnici oštro o Erdoganu

    Izraelski zvaničnici reagovali su na reči turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je na skupu u Istanbulu, između ostalog nazvao Izrael okupatorima, a za Hamas rekao da nije teroristička organizacija.

    Ministar energetike Izrael Kac, koji bi sledeće godine trebalo da preuzme funkciju ministra spoljnih poslova, naveo je da je Erdogan pokazao svoje pravo lice tokom današnjih masovnih demonstracija u Istanbulu

    Izraelski ambasador pri UN Gilad Erdan napisao je da "zmija ostaje zmija".

    "Erdogan pokušava da popravi svoj imidž, ali ostaje antisemita", rekao je Erdan, a prenosi "Tajms of Izrael".

  • 18:22

    Načelnik generalštaba Izraela: Vojska duž severne granice u stanju pripravnosti

    Načelnik izraelskog generalštaba Herci Halevi rekao je da je vojska te zemlje u stanju pripravnosti duž severne granice sa Libanom, objavljeno je na Telegram kanalu IDF-a.

    "Mi smo u veoma visokom stepenu pripravnosti duž severne granice", rekao je on i dodao da će put do ostvarenja ciljeva biti "dug".

image