Svet

Ima ko hoće: Holandski premijer zainteresovan da dođe na čelo NATO-a

Pojedine članice NATO nagovestile su da su zainteresovane da po prvi put žena dođe na čelo organizacije, ali nijedan kandidat se nije izdvojio
Ima ko hoće: Holandski premijer zainteresovan da dođe na čelo NATO-a© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Odlazeći premijer Holandije Mark Rute izjavio je da je zainteresovan da nasledi Jensa Stoltenberga na mestu generalnog sekretara NATO-a, iako napominje da misli da ima male šanse da bude izabran.

"Takva funkcija bi bila interesantna, pružila bi šansu da se doprinese u narednim godinama na međunarodnoj sceni u periodu dramatičnih svetskih promena", rekao je Rute u intervjuu za radio stanicu "Den Hag FM", a prenosi Rojters.

On je dodao da je, ipak, skeptičan da će biti izabran za tu funkciju.

"Postoji velika šansa, imajući u vidu političku podršku, da će posao dobiti žena iz Evrope, što bi takođe bilo veoma dobro", istakao je Rute.

Rute, koji je iznenada objavio da se povlači sa političke scene u Holandiji u julu, istakao je da ne zna da li ga smatraju za najozbiljnijeg kandidata za mesto čelnika Severnoatlantske alijanse i da neće započeti ličnu kampanju.

Stoltenberg obavlja funkciju generalnog sekretara od 2014. godine i trebalo bi da završi svoj mandat u oktobru sledeće godine. Njemu je mandat produžen po četvrti put u julu, ali pre nego što je to odlučeno, diplomate su govorile da Rute ima velike šanse da ga nasledi. Holanđanin je, međutim, insistirao da nije zainteresovan u tom trenutku. 

Pojedine članice NATO nagovestile su da su zainteresovane da po prvi put žena dođe na čelo organizacije, ali nijedan kandidat se nije izdvojio.

image