Svet

Oglasio se Netanijahu: Ovo je misija mog života, Hamas će platiti cenu

Izraelski ratni ciljevi su jasni: uništenje vojnih i političkih sposobnosti Hamasa i vraćanje talaca kući, naglasio je izraelski premijer
Oglasio se Netanijahu:  Ovo je misija mog života, Hamas će platiti cenu© Tanjug/Abir Sultan/Pool Photo via AP

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da je druga faza rata protiv Hamasa počela ulaskom kopnenih snaga u Gazu protekle noći.

Na konferenciji za novinare u Tel Avivu, Netanijahu je rekao da su izraelski ratni ciljevi jasni: uništenje vojnih i političkih sposobnosti Hamasa i vraćanje talaca kući.

Netanijahu je istakao da je odluka o započinjanju kopnenog upada doneta jednoglasno, kako od strane ratnog kabineta tako i od bezbednosnog kabineta, prenosi "Tajms of Izrael".

"Naši komandanti i vojnici koji se bore na neprijateljskoj teritoriji znaju da iza njih stoje nacija i nacionalno rukovodstvo. Oni žele da se bore protiv neprijatelja koji napada našu decu, prijatelje, roditelje. Ohrabrujemo ih, oni su trenutno u Gazi ili oko Gaze. Uvek smo ponavljali da im nikada više nećemo dozvoliti teror, a nikada više je sada. Izrael će ukinuti ovo zlo kako bi unapredio čitavo čovečanstvo. Ovo je naš drugi rat za nezavisnost. Mi ćemo spasiti našu zemlju. Borićemo se u vazduhu, zemlji i pobedićemo. Ovo je misija mog života. U vaše ime i ime svih. Verujem u borce i komandante, snage, Mosad i njegove ljude i sve odbrambene sisteme. Zajedno ćemo postići pobedu. Spremni smo na sve", rekao je Netanijahu.

Istakao je da je vojska odlučna da natera Hamas da plati za svoje akcije 7. oktobra.

On je dodao da su vojnici deo zaostavštine jevrejskih ratnika koja seže 3.000 godina unazad i da imaju jedan cilj: "Pobediti ubilačkog neprijatelja i obezbediti naše postojanje na našoj zemlji", kako je to definisao izraelski premijer.

Napomenuo je i da je ovo drugi izraelski rat za nezavisnost i poručio da će se boriti u vazduhu, na zemlji i pobediti, prenosi "Gardijan". 

Netanijahu je pozvao civilno stanovništvo Gaze da "ide u bezbednu zonu", odnosno da se evakuiše sa severa. Obratio se i saveznicima Izraela kojima je poručio da ako Izrael danas ne pobedi, oni će biti sledeći na osovini zla. 

Odgovarajući na pitanje o iranskoj umešanosti u napade 7. oktobra, Netanijahu je rekao da Iran podržava Hamas, obezbeđuje preko 90 odsto Hamasovog budžeta, usmerava ga i vodi.

"Ne mogu sa sigurnošću reći da su u ovoj konkretnoj operaciji, u ovom konkretnom trenutku, bili uključeni u mikro planiranje. Ali, nema Hamasa bez Irana. A nema ni Hezbolaha. To je osovina zla, protiv slobodnog sveta i umerenih u arapskom svetu", istakao je Netanijahu.

Zato Izrael mora da pobedi Hamas zbog Izraela, ali i za dobrobit zapadne civilizacije, smatra izraelski premijer.

O otetima

On je rekao da mu je "srce slomljeno" nakon susreta sa porodicama talaca, koje je oteo Hamas i poručio da će Izrael iskoristiti svaku priliku da vrati kidnapovane.

"Njihova otmica je zločin protiv čovečnosti", rekao je Netanijahu.

Netanijahu je osudio one koji se usuđuju da optuže izraelske vojnike za ratne zločine, nazivajući ih licemerima i lažovima.

On je optužio Hamas za ratne zločine i rekao da Hamas "koristi građane kao živi štit", a bolnice kao uporišta terorista, i uzima gorivo koje je namenjeno bolnicama.

Naveo je da su Izraelske odbrambene snage "najmoralnija vojska na svetu" i ponovo pozvao građane severnog dela Pojasa Gaze da odu u južni deo te enklave.

Netanijahu je izbegao da odgovori na pitanja da li snosi odgovornost za "masakre koje je počinio Hamas".

"Nakon rata, svi će morati da daju odgovore, uključujući mene", rekao je Netanijahu.

image