Svet

"Srbija nije uvela sankcije Rusiji i time dobila veliki ugled u svetu"

Predsednik Srbije izjavio je da "ceo svet ide u lošem smeru", te da zbog toga treba da brinemo o sopstvenoj zemlji
"Srbija nije uvela sankcije Rusiji i time dobila veliki ugled u svetu"www.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da naša zemlja već skoro dve godine nije uvela sankcije Rusiji uprkos pritiscima, istakavši da je time dobila veliki ugled u svetu.

"Srbija je jedina zemlja u Evropi koja dve godine nije uvela sankcije Rusiji, iako je izgledalo da to neće biti moguće. Srbija je time dobila veliki ugled u svetu vodeći nezavisnu politiku. Samo sam se trudio da zaštitim zemlju. Još nije doteralo cara do duvara po tom pitanju, a kada bude, reći ću to javno", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za TV Prva.

Predsednik smatra da će se svetski sukob teško izbeći zbog upliva svetskih sila u regionalne sukobe.

"Da, mislim da je svet na ivici svetskog sukoba. I mislim da će se to teško izbeći. Zato što, sa jedne strane, postoji sve veća ekonomska snaga, koja dolazi sa druge strane sveta, koja nije samo zapadna. Istovremeno, Zapad pokušava da sačuva svoju dominaciju. Takođe, u vojnom smislu, po prvi put se videlo da najmoćnije zapadne sile, uključujući SAD i Izrael, da tu ima mnogo pukotina i da neki drugi manji mogu da se bore protiv njih. I da mogu, čak makar i kratko, trajno da postižu uspehe. I kada to vidite, kada neko oseti krv negde, i kada misli da može, onda će to da nastavi da radi", naglasio je Vučić.

Komentarišući situaciju u Ukrajini, ocenio je da je situacija "teška" i da će "Zapad teško poraziti Ruse".

Predsednik je istakao da mnoge zemlje traže drugačiji poredak u svetu.

"Kada imate takvu situaciju, onda van direktnih sukoba su ostali Kina i Amerika. Ali Amerika jasno i otvoreno pomaže Ukrajinu, kao i jasno, otvoreno i nedvosmisleno Izrael, od finansijske do pomoći u oruđu i oružju. Tako da, bližimo se na žalost tome. Antagonizmi su sve veći. Želje za drugačijom raspodelom dobara u svetu je sve veća i ljudi hoće, i mnoge, mnoge zemlje hoće drugačiji poredak u svetu", zaključio je Vučić.

Ocenio je da "ceo svet ide u lošem smeru", te je stoga potrebno brinuti o našoj zemlji, a ne, kako je rekao, napadati je na svakom koraku.

Srbija nije onoliko jaka koliko bi Vučić želeo, ali napreduje

Dodao je da Srbija nije onoliko jaka koliko bi on želeo da bude.

"Ni ekonomski, ni vojno. Ja sam neko ko zna svaki nedostatak u smislu ljudstva, opreme, tehnike, naoružanja, svega što nedostaje u našoj vojsci. Ali takođe znam koliko smo ispred u odnosu na period od pre 5, 10 i 15 godina. I znam da su mnoge zemlje u regionu bile ispred nas, a sada su iza nas. I da ne pričam o tome koliko je važno da vam ekonomija raste, da imate što je moguće veći broj zaposlenih, da zemlja ide napred, jer tada ćete biti otporniji na sve ono što se dešava", rekao je Vučić.

Kako je rekao, ne zna da će biti problema sa naftom i gasom, ali da pretpostavlja da će biti teže nego što je bilo do sada.

"Ali smo se mi postarali, gradimo i nova skladišta za naftu uskoro i verujem da ćemo imati uvek dovoljno rezervi. Dakle, da trošimo sve potpuno isto kao i danas. Da nam neko to ukine, mi imamo za više od 40 dana. Što se gasa tiče, mi imamo 700 miliona kubnih metara u rezervama, dakle, kako u Srbiji tako i u Mađarskoj", naveo je Vučić.

image