Ekonomija

Za tri godine prosečna plata u Srbiji oko 1.400 evra, pogodnosti za studente od decembra

Predsednik Srbije najavio i veće penzije, ali i studentske pogodnosti
Za tri godine prosečna plata u Srbiji oko 1.400 evra, pogodnosti za studente od decembra© Maksim Konstantinov/Global Look Press

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će prosečna plata u Srbiji do 2027. godine biti oko 1.400 evra.

"Čekamo u utorak šta će da kaže MMF, a onda izlazimo sa programom po kome će prosečna plata biti 1.400 evra do kraja 2027 godine, tada će u Beogradu plata biti 1.700 evra. Penzije će biti 620 evra. Strašno je važno i da će minimalna zarada biti u tom trenutku bude najmanje 650 evra, da obrišemo taj prag siromaštva. To su velike vesti," rekao je Vučić za TV Prva.

On je dodao i da će oko 1. decembra korisnicima socijalne pomoći biti isplaćeno 10.000 dinara.

"To su velike vesti! I lica koja pomažu slepima, dementnim osobama i starijim licima sa neizlečivim bolestima, i oni će dobiti dodatnu pomoć. To je 51.000 ljudi. Svi će dobiti po 10.000 dinara," kaže Vučić.

Predsednik dodaje i da su preduzete mere fiskalne konsolidacije da bi se država spasila, i da je to moralo da bude urađeno.

"To je urađeno i da bismo spasili penzionere. Da bismo uopšte mogli da imamo penzije. Mi smo radom i posvećenošću to uradili, ali ne bismo to mogli da uradimo da nismo imali poverenje penzionera. Tada smo smanjivali penzije mahom ljudima koji imaju visoke penzije, tada su se i moji roditelji bunili isto. Morali smo da napravimo fondove ponovo, da bi ljudi ponovo imali visoke penzije," rekao je Vučić.

On je saopštio da će uz studentske kartice koje država uskoro počinje da izdaje mladi dobijati 20 odsto popusta na karte za voz, i 10 odsto na avionske karte.

"To znači da se naše nacionalne kompanije odriču profita. Mi sada letimo za Njujork, to je bila neprofitabilna linija, a sada najviše zarađuje. Ponosan sam na Srbiju koja leti u Ameriku, i u Kinu. Leteli smo u Izrael kada ni Lufthanza nije letela," kaže predsednik.

image