Svet

Bela Hadid i Dženifer Lopez pišu Bajdenu: Istorija nas posmatra

Više desetina glumaca, muzičara, javnih ličnosti pozvalo je na prekid vatre na Bliskom istoku
Bela Hadid i Dženifer Lopez pišu Bajdenu: Istorija nas posmatraGetty © Vittorio Zunino Celotto / Staff

Više desetina umetnika i javnih ličnosti, uključujući Belu Hadid, Dženifer Lopez, Kejt Blanšet, Bredlija Kupera, Peti Smit, Milu Jovović, Suzan Sarandon, pozvalo je američku administraciju da uradi sve što može na deeskalaciji situacije na Bliskom istoku.

Tražimo da, kao predsednik Sjedinjenih Država, vi i američki Kongres pozovete na hitnu deeskalaciju i prekid vatre u Gazi i Izraelu, pre nego što se izgubi još i jedan život, navode potpisnici, ističući da je "više od 5.000 ljudi ubijeno u poslednjih nedelju i po dana - broj za koji svako ko ima savest zna da je katastrofalan".

"Verujemo da je svaki život svet, bez obzira na veru ili etničku pripadnost i osuđujemo ubijanje palestinskih i izraelskih civila, navodi se u peticiji "Umetnici za primirje".

Pozivamo vašu administraciju, Kongres i sve svetske lidere da odaju počast svim životima u Svetoj zemlji i bez odlaganja pozovu i omoguće prekid vatre – prekid bombardovanja Gaze i bezbedno oslobađanje talaca. Polovina od dva miliona stanovnika Gaze su deca, a više od dve trećine su izbeglice i njihovi potomci, koji su primorani da napuste svoj dom. Mora se dozvoliti da humanitarna pomoć stigne do njih.

Verujemo da Sjedinjene Države mogu da igraju vitalnu diplomatsku ulogu u okončanju patnje i dodajemo svoje glasove onima iz Kongresa SAD, UNICEF-a, Lekara bez granica, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i mnogih drugih. Spasavanje života je moralni imperativ. Da citiramo UNICEF, "saosećanje - i međunarodno pravo - moraju prevladati".

Zalažemo se za slobodu, pravdu, dostojanstvo i mir za sve ljude – i duboku želju da se spreči dalje krvoproliće. Odbijamo da budućim generacijama ispričamo priču o našem ćutanju, da smo stajali po strani i da ništa nismo uradili. Istorija nas posmatra, poručuju umetnici.

image