Svet

Turska serija: Još se ne zna kad će parlament da ratifikuje ulazak Švedske u NATO

Turski parlament nije odobrio raspored rasprave o protokolu o prijemu Švedske u Alijansu
Turska serija: Još se ne zna kad će parlament da ratifikuje ulazak Švedske u NATOwww.globallookpress.com © Depo Photos/Keystone Press Agency

Turski parlament još nije utvrdio jasan raspored za razmatranje i glasanje o protokolu o pristupanju Švedske NATO-u, saopštio je izvor u zakonodavnom telu koji učestvuje u proceni protokola, prenosi TASS.

"Protokol koji je potpisao turski predsednik dostavljen je nadležnim komisijama na razmatranje. Dokument je primljen, ali još čeka obradu. Još uvek nema ni rasporeda ni datuma kada će biti podnet na raspravu u Generalnoj skupštini na raspravu i glasanje", objasnio je izvor.

Kako je dodao, protokol je dostavljen na ocenu i odobrenje dvema komisijama - za narodnu odbranu i za međunarodne poslove. Glavni posao će obavljati komisija za međunarodne poslove, a očekuje se da će se skupštinski dnevni red fokusirati na pripreme budžeta u bliskoj budućnosti.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je protokol o pristupanju Švedske NATO-u i podneo ga parlamentu. Turske vlasti su ranije najavile mogućnost razmatranja prijave te zemlje u oktobru, sa početkom jesenjeg zasedanja parlamenta.

image