Svet

Kremlj je potvrdio da su Rusija i SAD imale pregovore u Ankari

Dve strane su razgovarale o posledicama upotrebe nuklearnog oružja, naveli su iz Bele kuće
Kremlj je potvrdio da su Rusija i SAD imale pregovore u Ankariwww.globallookpress.com © Christian Ohde

Portparol predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov izjavio je da se razgovor Rusije i Sjedinjenih Američkih Država danas zaista odvio u Ankari, i to na inicijativu Sjedinjenih Država.

"Da, zaista je bilo pregovora. To je bila inicijativa američke strane", rekao je portparol Kremlja.

Tom prilikom Peskov nije otkrio predmet razgovora.

Bele kuća je danas saopštila da će se direktor CIA Vilijam Barns i direktor ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin sastati u Ankari.

U Vašingtonu su naveli da se neće razgovarati o sukobu u Ukrajini, već da će direktor CIA upozoriti ruskog kolegu o posledicama upotrebe nuklearnog oružja i rizicima eskalacije strateške stabilnosti.

Tema razgovora biće i američki građani koji su zatvoreni u Rusiji, javlja Si-En-En.

Ruski list "Komersant" je takođe pisao da se u Ankari vode pregovori između delegacija Rusije i SAD, i da je rusku stranu na sastanku predstavljao direktor Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin, ali list je odbio da navede detalje razgovora.

Turske vlasti nisu zvanično komentarisale izveštaje o sastanku šefova ruskih i američkih obaveštajnih organizacija.

Poslednji put ruska i američka delegacija sastale su se u Ženevi 10. januara kada se razgovaralo o bezbednosnim garancijama.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško ranije je poručio da je za Moskvu neprihvatljiv uslov za početak mirovnih pregovora da se ruske trupe povuku sa teritorije Ukrajine.

"Naš predsednik je već rekao da smo spremni za pregovore, ali mora se uzeti u obzir i situacija na terenu", rekao je Gruško.

image