Svet

Rojters: Postignut načelan dogovor o sastanku Bajdena i Sija u SAD

Susret dvojice predsednika mogao bi biti održan u San Francisku
Rojters: Postignut načelan dogovor o sastanku Bajdena i Sija u SAD© Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Timovi američkog predsednika Džozefa Bajdena i kineskog predsednika Si Đinpinga postigli su načelni dogovor da se dvojica predsednika sastanu u San Francisku u novembru, ali potrebno je da se utvrdi još mnogo važnih detalja, preneo je danas Rojters pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika Bele kuće.

"Postoji načelni dogovor da se sastanemo u San Francisku u novembru. Još radimo na detaljima važnim za finalizaciju tih planova", rekao je zvaničnik.

Bajden, njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan i državni sekretar Entoni Blinken razgovarali su o izgledima za samit Bajden-Si tokom razgovora sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem u Beloj kući i Stejt departmentu prošle sedmice.

Ranije danas sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer je rekla da Bajden i Si žele da imaju "konstruktivan razgovor", na samitu foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) sredinom novembra.

Ipak, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji smatra da organizovanje susreta dvojice lidera neće teći glatko, odnosno, bez problema.

Sugerisao je da Amerikanci neće tako lako uspeti da relaksiraju trenutno zategnute odnose, ističući da Sijevo putovanje na samit u San Francisku gde je planirano da se susret dogodi - neće biti na "autopilotu".

On se, naime, nedavno sastao sa Bajdenom i njegovim glavnim saradnicima u Vašingtonu, dogovorivši se da zajedno rade na pripremi susreta na marginama samita foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje.

Takav nalet bilateralnih diplomatskih angažmana poslednjih meseci, uglavnom na zahtev SAD, prema pisanju Rojtersa, imao je za cilj da spase veze dve države koje su se brzo pogoršavale od kako je Amerika oborila navodni kineski špijunski balon.

Prošlog meseca, najviša kineska bezbednosna agencija sugerisala je da je bilo kakav sastanak Sija i Bajdena u San Francisku uslovljen time da SAD "pokažu dovoljno iskrenosti".

Vang Ji je rekao da Kina i SAD moraju da se "vrate na Bali", misleći na poslednji sastanak Bajdena i Sija, na marginama samita Grupe 20 na indonežanskom ostrvu prošlog novembra, gde su razgovarali o Tajvanu, konkurenciji i komunikaciji.

image