Svet

Šef Pentagona: Ako ne podržimo Ukrajinu, Putin će pobediti

Ukrajinska vojska biće poražena ukoliko ostane bez podrške Vašingtona, izjavio je Lojd Ostin
Šef Pentagona: Ako ne podržimo Ukrajinu, Putin će pobediti© Kevin Dietsch/Getty Images

Ukrajina neće moći da pobedi u sukobu sa Rusijom bez podrške Vašingtona, izjavio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Prema njegovim rečima, "rusko rukovodstvo oseća da će se Zapad umoriti od podrške Ukrajini, zbog čega će Moskva uskoro dobiti prednost".

"Uveravam vas da će bez naše podrške i ako sada 'izvučemo tepih ispod nogu' Ukrajini, ruski predsednik Vladimir Putin samo ojačati i uspeće da uradi ono što namerava - da zauzme teritoriju svog suseda", rekao je Ostin u Senatu gde je govorio o dodatnoj pomoći Ukrajini.

Kako je naveo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nije preterao kada je rekao da će ukrajinska vojska biti poražena bez podrške Zapada, istakavši da će se to sigurno dogoditi ako "SAD ostave Ukrajinu samu sa Rusijom". 

"Ne mogu da kažem koliko bi Ukrajina mogla da izdrži. Teško je dati tačan vremenski okvir, koliko će to trajati, ali mogu da vam garantujem da će bez naše podrške Putin uspeti u svojim ciljevima", ukazao je.

Ministar odbrane SAD je dodao da će sukobi u Ukrajini i Izraelu uticati na globalnu bezbednost u narednim godinama, istakavši da je podrška tim zemljama "američka investicija u odbranu i industrijsku bazu". 

"To nam pomaže da obnovimo naše zalihe i daje nam dodatnu fleksibilnost da uradimo ono što smo godinama radili širom sveta", naveo je Ostin, naglasivši da SAD moraju da nastave da podržavaju obe zemlje.

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je da bi "obuzdavanje pomoći Vašingtona Ukrajini moglo navesti druge zemlje da slede taj primer".

image