Svet

Predsedavajući Predstavničkog doma SAD izbegao sastanak sa ukrajinskim verskim vođama

Predsedavajući Majk Džonson nije objasnio zašto je odbio da se sastane sa ukrajinskim verskim lobistima
Predsedavajući Predstavničkog doma SAD izbegao sastanak sa ukrajinskim verskim vođamaGetty © Roman Pilipey / Stringer

Predsedavajući Predstavničkog doma SAD Majk Džonson odbio je zahtev da se sastane sa visokim verskim vođama iz Ukrajine, prenosi "Vašington post". Grupa sveštenika trenutno obilazi SAD u pokušaju da ubedi Amerikance da Moskva, a ne Kijev, ugrožava versku slobodu u Ukrajini.

Grupa, koju predvodi vladika Ivan Rusin iz Ukrajinske evangelističke crkve, uključuje muslimanske, katoličke i jevrejske vođe, kao i članove nekanonske Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU).

Rusin se sastao sa američkim evangelističkim liderima i republikanskim zakonodavcima, ali je predsedavajući Predstavničkog doma odbio njegov zahtev za sastanak, piše "Vašington post" pozivajući se na organizatora ukrajinske delegacije.

Džonson – koji je prošle godine glasao protiv slanja vojne pomoći Ukrajini, ali ostaje otvoren za finansiranje Kijeva u budućnosti – nije dao objašnjenje za odbijanje zahteva.

Govoreći za "Vašington post", Rusin je rekao da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ne ograničava versku slobodu u Ukrajini i da su, navodno, ruske snage te koje zatvaraju pastore i uništavaju crkve u ruskim regionima Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje.

"Naši pastiri su zatvoreni na okupiranim mestima, tako da je za nas jasno da ćemo biti makar zatvoreni (ako Rusija pobedi)", rekao je on.

Međutim, američki konzervativci nisu ubeđeni. "Da li je lakše biti hrišćanin u Ukrajini ili Rusiji?" upitao je bivši voditelj Foks njuza Taker Karlson na hrišćanskom samitu u Ohaju u septembru. "Jedna od tih zemalja je upravo uhapsila gomilu sveštenika i uz pomoć policije i vojske zatvorila crkve. A to nije bila Rusija".

U martu je vlada Zelenskog naredila proterivanje monaha iz Kijevo-pečerske lavre, jednog od najstarijih manastira u zemlji. Njegovi agenti su upali u prostorije u avgustu kada su monasi UPC odbili da odu. Vlasti u Kijevu su u septembru naredile konfiskaciju 74 crkvene imovine u ukrajinskoj prestonici, pri čemu su mnogi od zaplenjenih hramova – uključujući nekoliko crkava u Pečerskoj lavri – predati PCU. koju podržava vlada.

"Iskreno se pitam kako bi hrišćanski vođa mogao da podrži hapšenje hrišćana zbog različitih stavova", prokomentarisao je Karlson. "To je napad na versku slobodu i mi to finansiramo".

image