Svet

Habek: Razmere propalestinskih demonstracija u Nemačkoj su "neprihvatljive"

Muslimani u Nemačkoj se moraju jasno distancirati od antisemitizma kako ne bi ugrozili sopstveno pravo na toleranciju, rekao je zamenik kancelara
Habek: Razmere propalestinskih demonstracija u Nemačkoj su "neprihvatljive"Getty © Sean Gallup/Getty Images

Nemačka muslimanska zajednica nije učinila dovoljno da osudi palestinsku militantnu grupu Hamas, koja je izvela smrtonosni napad na Izrael 7. oktobra, rekao je zamenik nemačkog kancelara Robert Habek u video obraćanju.

"Razmere islamističkih demonstracija u Berlinu i drugim gradovima u Nemačkoj su neprihvatljive i zahtevaju oštar politički odgovor", ocenio je on.

Kako je rekao, neka muslimanska udruženja su se distancirala od Hamasa i "antisemitizma" sa željom za upuštanje u dijalog, "ali ne svi."

"Neki su previše oklevali da to učine, a generalno ih je bilo premalo", dodao je zamenik kancelara.

Habek je naglasio da muslimani koji žive u Nemačkoj moraju biti zaštićeni od "desničarskog ekstremističkog nasilja", ali da se istovremeno "moraju jasno distancirati od antisemitizma kako ne bi ugrozili sopstveno pravo na toleranciju".

On je takođe osudio one koji su "umanjivali značaj" napada Hamasa, koji je odneo život 1.400 Izraelaca, uglavnom civila, nazvavši ga "nesrećnim incidentom".

Izrael je na napad Hamasa odgovorio vazdušnim napadima na Gazu i pokrenuo kopnenu invaziju. Do sada je više od 9.000 ljudi ubijeno je u palestinskoj enklavi, prema lokalnoj upravi.

image