Svet

Nemačka zabranila aktivnosti Hamasa u toj zemlji: Nema mesta za antisemitizam

Ministarka policije izjavila je da će se država svim sredstvima boriti protiv "proslava" terorističkih napada na Izrael
Nemačka zabranila aktivnosti Hamasa u toj zemlji: Nema mesta za antisemitizamwww.globallookpress.com © Michael Kuenne

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer izjavila je da se u toj zemlji zabranjuju aktivnosti islamske radikalne organizacije Hamas i palestinske mreže Samidoun.

Organizacija Samidoun koja deluje i pod nazivima "HIRAK –  Palestinski omladinski pokret za mobilizaciju" i "Hirak eV" ujedno će biti raspuštena.

"Održavanje spontanih 'proslava' u Nemačkoj kao odgovor na užasne terorističke napade Hamasa na Izrael pokazuje Samidounov antisemitski, nehumani pogled na svet na posebno odvratan način. Antisemitizmu nije mesto u Nemačkoj. Borićemo se protiv njega svim državnim sredstvima", izjavila je Fezerova, a preneo "Špigl".

Bezbednosne službe smatraju da je Samidoun usko povezan s radikalnim Popularnim frontom za oslobođenje Palestine (PFLP) koji propagira oružanu borbu protiv Izraela i nalazi se na EU listi terorističkih organizacija.

Zabrana je usledila nakon što je kancelar Olaf Šolc najavio istu po početku napada Hamasa i Izraela – tada su predstavnici Samidouna u Berlinu delili slatkiše.

Kancelarija za zaštitu ustava pretpostavlja da u Nemačkoj ima oko 450 pristalica Hamasa, koji je klasifikovan kao teroristička organizacija u EU i SAD, dok broj sledbenika Samidouna nije poznat, ali se veruje da je znatno manji.

image