Svet

"Niko nije izuzet": Šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost o mobilizaciji

Ideja da svaki Ukrajinac mora da ratuje ili da služi svojoj zemlji je "osnovna istina", rekao je Aleksej Danilov
"Niko nije izuzet": Šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost o mobilizacijiwww.globallookpress.com © Yevhen Lubimov/Keystone Press Agency

Nijedan ukrajinski građanin ne bi trebalo da bude izuzet od služenja svojoj zemlji i pomaganja u sukobu sa Rusijom, izjavio je Aleksej Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu.

Danilov je u intervjuu za medijsku kuću "Liga" opisao ideju da svaki Ukrajinac "mora da ratuje ili da izvrši obavezu" prema državi kao "osnovnu istinu".

"Ne treba se čuditi. Živimo u prilično komplikovanom svetu u kom moramo da branimo svoju zemlju koja ima ludog suseda", ocenio je on.

On se, takođe, osvrnuo na nedavni članak koji je bivši britanski ministar odbrane Ben Volas napisao za "Telegraf", a u kojem navodi da je prosečna starost ukrajinskih vojnika na frontu "preko četrdeset godina" i predlaže da Kijev regrutuje veći broj mladih.

"Što se tiče starosne kategorije, ideja da se rat vodi samo u rovovima... je prošlost", rekao je Danilov, dodavši da mnogi savremeni vojni sistemi mogu da utiču na borbu dok su stacionirani u pozadini.

On je takođe opisao ideju da svi u ukrajinskoj vojsci treba da budu mladi kao "donekle iskrivljenu".

Upitan da li Kijev planira da demobiliše bilo koji deo svoje vojske, posebno one vojnike koji se bore već mesecima, Danilov je odbio da otkrije jeste li o tome bilo reči u državnom vrhu, ali je dodao da ako odluke po tom pitanju bude, da to treba biti u formi zakona.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najavio je opštu mobilizaciju ubrzo nakon eskalacije sukoba, zabranjujući građanima između 18 i 60 godina da napuste zemlju.

Mobilizacija je, međutim, bilo poremećeno široko rasprostranjenom korupcijom, a ukrajinski lider je u avgustu smenio sve visoke regionalne zvaničnike za regrutovanje.

Otprilike u isto vreme, Zelenski je saopštio da ukrajinska vojska želi da on pojača mobilizaciju, iako tek treba da potpiše zakon o snižavanju starosnog praga za regrutovanje sa 27 na 25.

Prošlog meseca, Sergej Rahmanjin, član ukrajinskog parlamentarnog vojnog komiteta, rekao je da će Kijev verovatno pokušati da regrutuje više ljudi da nadoknadi gubitke u svojoj kontraofanzivi.

image