Svet

Zelenski negira propast kontraofanzive: Ovo nije ćorsokak

Ranije je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni priznao zastoj u sukobu i rekao da "najverovatnije neće biti dubokog i uspešnog prodora"
Zelenski negira propast kontraofanzive: Ovo nije ćorsokakGetty © John Moore

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nije se složio sa stavom glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog da je situacija na frontu zašla u ćorsokak, prenose ukrajinski mediji.

"Ovo nije ćorsokak. Ponovo naglašavam. Već smo razgovarali o tome", rekao je Zelenski.

Prema rečima Zelenskog, Rusija ima značajnu prednost u vazduhu, pa su Oružanim snagama Ukrajine potrebni lovci F-16 za nastavak ofanzive.

Takođe je predložio da se sačeka da piloti i mehaničari završe obuku.

Ranije je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni priznao zastoj u sukobu i rekao da "najverovatnije neće biti dubokog i uspešnog prodora". Prema publikaciji u časopisu "Ekonomist", Kijev i Zapad očekivali su više od ukrajinske kontraofanzive.

Prema rečima Zalužnog, u skladu sa udžbenicima NATO-a, četiri meseca je trebalo da bude dovoljno da Oružane snage Ukrajine stignu do Krima.

Ukrajinske trupe su pet meseci pokušavale da napadnu u pravcu Južnodonjeck, Artemovsk i Zaporožje, ubacivši u borbu brigade obučene od strane NATO -a i naoružane stranom opremom.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je 5. oktobra na sastanku međunarodnog diskusionog kluba Valdaj da je od 4. juna neprijatelj izgubio više od 90.000 ljudi, 557 tenkova i skoro 1.900 oklopnih vozila. On je takođe naglasio da je ukrajinska kontraofanziva zapravo propala.

image