Svet

Kijev preti Moskvi novim bombardovanjem dronovima

Ukrajinski general izjavio je da Ukrajina stavlja poseban fokus na ciljanje Krima, koji je opisao kao ključno logističko čvorište
Kijev preti Moskvi novim bombardovanjem dronovima© Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

Kijev se priprema za masovnu kampanju bombardovanja Rusije dronovima ove zime, pošto se očekuje da će borbe na terenu ući u zatišje zbog teških vremenskih uslova, rekao je ukrajinski general zadužen za operacije bespilotnih letelica Sergej Baranov.

Kijev je više puta koristio bespilotne letelice u, kako su ruski zvaničnici opisali, "terorističkim napadima" na civilnu infrastrukturu, dosežući čak do Moskve.

U intervjuu za "Independent on sandej", Baranov, koji je na čelu Glavne uprave Generalštaba za borbene udarne sisteme, najavio je "novo bombardovanje" ruskog poluostrva Krim, gde se nalazi ključna baza Crnomorske flote, i pograničnih područja.

"Nameravamo da iskoristimo iskustvo koje smo stekli prethodnih godina i da koristimo bespilotne letelice da nanesemo razorni udar Rusima kada borbe budu bile mnogo statične", rekao je on.

General je takođe objasnio da Kijev stavlja poseban fokus na ciljanje Krima, koji je opisao kao ključno logističko čvorište, kako bi sprečio Moskvu da ga prikaže kao svoju teritoriju.

"Agresivno se borimo protiv toga", naglasio je Baranov.

Poluostrvo je velikom većinom glasalo za pridruživanje Rusiji na javnom referendumu 2014. nakon puča u Kijevu koji je podržao Zapad. Ni Ukrajina ni njene zapadne pristalice nisu priznale rezultate.

Baranov je, međutim, primetio da Kijev treba da očekuje "brojne kontranapade" Rusije, za koju je rekao da je prikupila značajne vojne resurse.

Poslednjih meseci ukrajinske snage su pojačale napade dronovima na rusku teritoriju, posebno na pogranične oblasti Belgorod i Kursk, kao i na Krim, koji je postao meta posebno masovnih napada sa desetinama bespilotnih letelica. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su u jednom takvom napadu prošlog meseca, moskovske snage uništile ukupno 36 dronova u blizini obale poluostrva.

Otprilike u isto vreme, Ukrajina je izvršila napad dronom na nuklearnu elektranu Kursk. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da se jedan od dronova srušio u zgradu za skladištenje nuklearnog otpada, optužujući Kijev da pokušava da orkestrira "potpunu nuklearnu katastrofu".

Prema ruskim zvaničnicima, Ukrajina je takođe pokrenula nekoliko dronova velikog dometa na Moskvu, pri čemu je većinu bespilotnih letelica oborila protivvazdušna odbrana ili je skrenula sa kursa ometanjem signala. Ipak, u nekoliko navrata neke od letelica su oštetile zgrade u ruskoj prestonici, posebno u poslovnoj četvrti Moskva Siti.

image