Svet

"Vašington post": Ko je zaista kriv? SAD, Ukrajina i međusobne optužbe za neuspeh ofanzive

Ukrajinci se posebno žale da im Zapad nije obezbedio dovoljno oružja da probiju ruska utvrđenja kao i da je mnogo tog oružja neispravno
"Vašington post": Ko je zaista kriv? SAD,  Ukrajina i međusobne optužbe za neuspeh ofanzive© Brendan Hoffman/Getty Images

SAD i Ukrajina u pozadini optužuju jedna drugu zbog neuspeha ukrajinskih oružanih snaga na bojnom polju, piše kolumnista "Vašington posta" Maks But.

Kako se navodi, pokušaji Kijeva da izvede ofanzivu "nisu doveli do velikog prodora kojem su se nadali lideri Ukrajine i njihove pristalice na Zapadu".

"Zašto Ukrajina nije napredovala? Iza kulisa postoji mnogo optužbi između ukrajinskih i američkih zvaničnika. Amerikanci se privatno žale da Ukrajinci nisu uspeli da pokrenu ofanzivu kombinovanjem naoružanja u stilu NATO-a i da su se vratili ratovanju iscrpljivanjem karakterističnim za sovjetsku vojnu strategiju, istovremeno preusmeravajući očajnički potrebno osoblje u sekundarne operacije oko Bahmuta", ocenjuje But.

Prema njegovim rečima, Ukrajinci se zauzvrat žale da im Zapad nije obezbedio dovoljno naoružanja da probiju ruska utvrđenja i da je mnogo oružja, koje su dobili, neispravno.

But navodi da "Ukrajina nema opremu i oklopna vozila za uklanjanje mina i, što je još važnije, dovoljno vazdušnih snaga da spreče ruske avione i bespilotne letelice da udare ukrajinske snage dok pokušavaju da pređu minska polja".

"Šta sada treba da rade Ukrajina i njene pristalice na Zapadu? Mnogi će insistirati da je nakon neuspeha ofanzive došlo vreme da se sklopi dogovor sa Kremljom", ukazuje But, napomenuvši da bi "SAD umesto toga trebalo da povećaju isporuke oružja Kijevu i da se nadaju da će naneti maksimalnu štetu Rusiji".

image