Svet

London, SAD i saveznici napuštaju Sporazum o kontroli naoružanja, NATO: Podržavamo

Nakon što je Rusija u ponoć napustila Ugovor o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, zapadni blok je izrazio podršku saveznicima koji se odluče da napuste taj "kamen temeljac arhitekture evroatlantske bezbednosti"
London, SAD i saveznici napuštaju Sporazum o kontroli naoružanja, NATO: Podržavamowww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Velika Britanija i saveznici obustavljaju učešće u Ugovoru o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva. 

Odluka je doneta nakon što je Rusija noćas finalizovala proces napuštanja sporazuma.

London je saopštio da će "raditi sa zemljama istomišljenicima na osmišljavanju i primeni dobrovoljnih mera koje vode ka stabilizaciji", dodajući da Velika Britanija kritikuje Rusiju zbog povlačenja iz sporazuma.

U međuvremenu je i Severoatlantska alijansa poručila da podržava saveznike koji se odluče da napuste sporazum, bez obzira na to što ga NATO priznaje kao "kamen temeljac arhitekture evroatlantske bezbednosti".  

"Saveznici osuđuju odluku Rusije da se povuče iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi. Povlačenje Rusije je poslednja u nizu akcija koja sistematski podriva evroatlantsku bezebdnost. Situacija u kojoj države članice NATO-a poštuju sporazum, a Rusija ne bila bi neodrživa. Stoga, saveznici, koji učestvuju u ugovoru, nameravaju da suspenduju CFE ugovor onoliko dugo koliko to bude bilo potrebno. Ovo je odluka, koju u potpunosti podržavaju svi NATO saveznici", navodi se u saopštenju Alijanse, koje prenosi Rojters.

Nešto kasnije danas oglasila se i Bela kuća. Amerikanci su, takođe, saopštili da se povlače iz sporazuma i da odluka stupa na snagu 7. decembra. Vašington poručuje da izlazak iz sporazuma jača odbrambene kapacitete NATO-a, jer se ukidaju ograničenja, koja su uticala na planiranje i vojne vežbe, prenose "RIA Novosti". 

Moskva je, podsetimo, odluku o povlačenju iz sporazuma objasnila time što trenutno "nisu mogući nikakvi dogovori u oblasti kontrole naoružanja" sa zemljama NATO-a i njihovim saveznicima, jer su ga ove države mahom ignorisale.

image