Svet

Savet bezbednosti UN danas o sabotaži Severnog toka

Na zahtev Moskve biće održane dve sednice - o ukrajinskom granatiranju Donjecka i oštećenju gasovoda
Savet bezbednosti UN danas o sabotaži Severnog toka© Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews

Savet bezbednosti UN sastaće se danas, kako bi razgovarao o sabotaži ruskih gasovoda Severni tok, saopštila je stalna misija Brazila pri UN.

"Na zahtev Ruske Federacije biće održan zatvoren sastanak o pitanju gasovoda Severni tok", saopštila je misija.

Sednica će biti održana nakon otvorene sednice o Ukrajini, koja je organizovana na inicijativu Rusije zbog najnovijeg ukrajinskog granatiranja Donjecka.

"Nord strim AG" je 27. septembra prošle godine prijavio štetu na linijama gasovoda Severni tok i Severni tok 2. Švedski seizmolozi su 26. septembra snimili dve eksplozije na priobalnim trasama gasovoda. Rusko tužilaštvo pokrenulo je krivični postupak zbog akta međunarodnog terorizma nakon oštećenja gasovoda.

Američki istraživački novinar Simor Herš objavio je 8. februara članak u kojem tvrdi, pozivajući se na anonimne izvore, da su ronioci američke mornarice postavili eksplozivne naprave ispod gasovoda Severni tok 1 i 2 pod okriljem pomorske vežbe BALTOPS u junu 2022. Norvežani su daljinski aktivirali bombe tri meseca kasnije. Prema rečima novinara, odluku o sprovođenju operacije doneo je lično američki predsednik Džozef Bajden, nakon devet meseci razgovora sa savetnicima Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

image