Svet

Skup doručak u Nemačkoj: Ovako nije bilo 70 godina

Nemačke mlekare objašnjavaju da su visoke cene posledica poskupljenja energenata, navodeći da je poskupeo transport, proizvodnja ali i oprema za hlađenje mlečnih proizvoda
Skup doručak u Nemačkoj: Ovako nije bilo 70 godinawww.globallookpress.com © Frank Hoermann

Nemačka se bori sa najvećom inflacijom u poslednjih 70 godina, prema podacima nemačkog zavoda za statistiku "Destatis". Osnovne životne namirnice postaju sve skuplje, posebno one koje se koriste za pripremu doručka, prenosi Tanjug.

Poskupljenje se odnosi i na kafu, čija je cena u odnosu na prošlu godinu veća za 22,8 odsto. Početkom godine, šolja kafe koštala je 14, dok sadašnja cena iznosi 17 evra.

"Cena kafe skočila je za 50 posto", rečeno je u nemačkom dnevniku "Bild".

Istraživanja su pokazala da su Nemci veliki ljubitelji kafe, i da pojedinac u Nemačkoj popije čak 169 litara kafe godišnje.

Kada je reč o mlečnim prizvodima, litar mleka u septembru prošle godine koštao je 90 centi, a godinu dana kasnije, mleko je skuplje za 30 odsto i sada košta 1,17 evra.

Slična situacija je i sa cenama putera. Cena pakovanja od 250 grama, prošle godine je iznosila 1,51 evro, a sada pakovanje iste gramaže košta 2,59 evra.

Nemačke mlekare objašnjavaju da su visoke cene posledica poskupljenja energenata, navodeći da je poskupeo transport, proizvodnja ali i oprema za hlađenje mlečnih proizvoda.

Mesni proizvodi u takođe na udaru poskupljenja, a suhomesnati prizvodi skuplji su za čak 60 odsto u odnosu na prošlu godinu. Cena sto grama salame trenutno iznosi 2,53 evra.

Pakovanje od deset jaja košta 1,99 evra, dok je pre godinu dana iznosilo 1,69 evra.

Proizvođači ističu da je poskupela i hrana za živinu, što je dosta uticalo i na poskupljenje same proizvodnje.

Voćni sokovi su poskupeli za 57, 4 odsto u poslednjih 12 meseci, dok je hleb u proseku poskupeo za 18 odsto. 

Nemačka inflacija, usklađena sa standardima Evropske unije, iznosila je u oktobru 11,6 posto na godišnjem nivou u odnosu na septembarskih 10,9 procenata, naveo je nemački zavod sa statistiku "Destatis".

Krajem oktobra objavljeni su rezultati ankete koja je pokazala da više od 57 odsto Nemaca smatra da je rastuća inflacija najveća pretnja njihovom blagostanju.

image